Tradycyjne placki ziemniaczane to proste oraz bardzo smaczne danie, które uwielbiają dzieci i osoby dorosłe. Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty i uwzględnia ziemniaki, jajko, cebulę, mąkę pszenną i przyprawy. Aby ziemniaki po starciu nie ściemniały i miały delikatny smak, dodaję do masy ziemniaczanej 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub 2 łyżki kefiru.
Najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Aby danie było chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, musisz wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków (np. Irga, Flaming, Orlik) oraz w prawidłowy sposób przygotować masę ziemniaczaną. Pamiętaj, że do przygotowania placków najlepsze są stare ziemniaki. Młode zawierają za dużo wody i placki z nich trudniej się smaży. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić dobre placki ziemniaczane, które są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, to wypróbuj mój przepis.
Przepis: Placki ziemniaczane
Chrupiące i złote placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz do smaku
- 90 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij starte ziemniaki z nadmiaru wody w lnianej ściereczce lub na gęstym sitku. Nie wylewaj soku z ziemniaków – poczekaj chwilę, aż z soku wytrąci się skrobia ziemniaczana, a następnie zlej ostrożnie płyn i dodaj znajdującą się na dnie skrobię do odciśniętych ziemniaków. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj startą cebulę do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej z cebulą dodaj 1 duże jajko (jeśli masz małe sztuki, dodaj 2 jajka) oraz 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Dopraw masę ziemniaczaną do smaku solą i pieprzem.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej roślinny. Wykładaj masę ziemniaczaną za pomocą łyżki na tłuszcz i formuj niewielkie placki. Smaż placki ziemniaczane na średnim ogniu z obu stron. Powinny uzyskać złoty kolor. Gotowe placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Placki ziemniaczane – przydatne wskazówki
Jeżeli placki ziemniaczane rozpadają się podczas smażenia, dodaj do masy ziemniaczanej jeszcze trochę mąki. Aby uniknąć przywierania placków z tartych ziemniaków do patelni, smaż je na sporej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu. Jeżeli chcesz usmażyć placki ziemniaczane na niewielkiej ilości tłuszczu, to wybierz patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Możesz też upiec placki ziemniaczane w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia placków ziemniaczanych w piekarniku to 25-30 minut.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakują posypane szczypiorkiem i kiełkami np. rzeżuchy, a także z kwaśną śmietaną, twarożkiem oraz z dodatkiem różnego rodzaju sosów lub gulaszu. W niektórych regionach Polski podawane są placki ziemniaczane na słodko – z samym cukrem lub śmietaną i cukrem oraz na słono – z sałatką śledziową.
Czytaj też:
Robię babkę ziemniaczaną dla całej rodziny. To mój przepis na tani i pożywny obiadCzytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?