Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanej

Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanej

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Placki ziemniaczane z tartych ziemniaków to tradycyjne polskie danie obiadowe, które możesz podawać z różnymi dodatkami np. kwaśną śmietaną, cukrem, twarożkiem, a także sosem pieczarkowym lub mięsnym gulaszem. Zobacz przepis na chrupiące placki ziemniaczane.

Tradycyjne placki ziemniaczane to proste oraz bardzo smaczne danie, które uwielbiają dzieci i osoby dorosłe. Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty i uwzględnia ziemniaki, jajko, cebulę, mąkę pszenną i przyprawy. Aby ziemniaki po starciu nie ściemniały i miały delikatny smak, dodaję do masy ziemniaczanej 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub 2 łyżki kefiru.

Najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Aby danie było chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, musisz wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków (np. Irga, Flaming, Orlik) oraz w prawidłowy sposób przygotować masę ziemniaczaną. Pamiętaj, że do przygotowania placków najlepsze są stare ziemniaki. Młode zawierają za dużo wody i placki z nich trudniej się smaży. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić dobre placki ziemniaczane, które są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, to wypróbuj mój przepis.

Przepis: Placki ziemniaczane

Chrupiące i złote placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij starte ziemniaki z nadmiaru wody w lnianej ściereczce lub na gęstym sitku. Nie wylewaj soku z ziemniaków – poczekaj chwilę, aż z soku wytrąci się skrobia ziemniaczana, a następnie zlej ostrożnie płyn i dodaj znajdującą się na dnie skrobię do odciśniętych ziemniaków. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj startą cebulę do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej z cebulą dodaj 1 duże jajko (jeśli masz małe sztuki, dodaj 2 jajka) oraz 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Dopraw masę ziemniaczaną do smaku solą i pieprzem.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej roślinny. Wykładaj masę ziemniaczaną za pomocą łyżki na tłuszcz i formuj niewielkie placki. Smaż placki ziemniaczane na średnim ogniu z obu stron. Powinny uzyskać złoty kolor. Gotowe placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Placki ziemniaczane – przydatne wskazówki

Jeżeli placki ziemniaczane rozpadają się podczas smażenia, dodaj do masy ziemniaczanej jeszcze trochę mąki. Aby uniknąć przywierania placków z tartych ziemniaków do patelni, smaż je na sporej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu. Jeżeli chcesz usmażyć placki ziemniaczane na niewielkiej ilości tłuszczu, to wybierz patelnię z nieprzywierającą powłoką.

Możesz też upiec placki ziemniaczane w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia placków ziemniaczanych w piekarniku to 25-30 minut.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakują posypane szczypiorkiem i kiełkami np. rzeżuchy, a także z kwaśną śmietaną, twarożkiem oraz z dodatkiem różnego rodzaju sosów lub gulaszu. W niektórych regionach Polski podawane są placki ziemniaczane na słodko – z samym cukrem lub śmietaną i cukrem oraz na słono – z sałatką śledziową.

Czytaj też:
Robię babkę ziemniaczaną dla całej rodziny. To mój przepis na tani i pożywny obiad
Czytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?