Teściowa zrobiła ten żurek na Wielkanoc. Nie mogłem uwierzyć, że to tylko zupa

Teściowa zrobiła ten żurek na Wielkanoc. Nie mogłem uwierzyć, że to tylko zupa

Dodano: 
Żurek świąteczny
Żurek świąteczny Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Żurek na Wielkanoc potrafi być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jednak taki sposób podania widziałem tylko u mojej teściowej.

Zazwyczaj to danie było dla mnie jedynie wstępem do kulinarnych doznań. Po nim przychodziła kolej na następne dania, a podczas długiego rodzinnego spotkania na stole pojawiały się różnorodne dodatki, które stopniowo uzupełniały świąteczną ucztę. Jednak to, co moja teściowa zaserwowała w ubiegłym roku, całkowicie zmieniło moje podejście. Zupa, którą przygotowała, była czymś więcej niż zwykłym żurkiem – jej smak i sposób podania wprawiły mnie w osłupienie. Na talerzu jednocześnie znalazły się żurek, biała kiełbasa, jajko i ziemniaki. Patrząc na to, pomyślałem, że otrzymałem dwa dania w jednym. Co jednak najważniejsze, smaki te doskonale się ze sobą łączą.

Jak zrobić idealny żurek na Wielkanoc?

Przygotowanie żurku rozpoczynam najpóźniej tydzień przed Wielkanocą – to ostatni moment na przygotowanie zakwasu. Wypróbuj sprawdzony przepis na domowy zakwas na żurek. Jeśli jednak brakuje już czasu, warto sięgnąć po gotowy zakwas dostępny w sklepach, szczególnie ten w szklanych butelkach, który często wyróżnia się wysoką jakością.

Ze względu na sytość tego dania warto zastąpić śmietanę mlekiem. Mleko nada odpowiednią barwę potrawie, subtelnie złagodzi jej kwasowość, a także sprawi, że organizm lepiej przyswoi taką porcję. Porada: kilka łyżek tartego chrzanu wzbogaci zupę wyrazistością i podkreśli jej smak. Najlepiej jednak podać go oddzielnie w miseczce, aby każdy mógł samodzielnie dobrać odpowiednią ilość.

Przepis: Świąteczny żurek z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem

To najbardziej sycący żurek na Wielkanoc, jaki zjesz. Tak podane danie zaskoczy każdego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
671 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g białej parzonej kiełbasy (6 kawałków)
  • 6 większych ziemniaków
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie podstawy na żurekZiemniaki obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. W garnku rozgrzej olej, podsmaż boczek, aż będzie rumiany. Dodaj ziemniaki i chwilę podsmaż, mieszając. Zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, czosnek i gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  2. Gotowanie żurkuDodaj białą kiełbasę, zakwas na żurek, majeranek i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj kilka minut.
  3. PodanieŻurek z ziemniakami i białą kiełbasą przelej do misek. Do każdej miski dodaj jajko przekrojone na pół i całość posyp posiekaną pietruszką.

Żurek w chlebie. Najbardziej tradycyjny sposób podania

Serwowanie żurku w chlebie to doskonały pomysł, który nie tylko wyróżnia się atrakcyjnym wyglądem, ale również wzbogaca smak dania. Chleb staje się jednocześnie naczyniem i dodatkowym składnikiem, który można zjeść razem z zupą. Aby odpowiednio przygotować bochenek, warto wybrać ten o zwartej strukturze i twardej skórce. Wnętrze chleba należy posmarować białkiem jajka i podpiec w piekarniku, co zapobiegnie przeciekaniu zupy.

Czytaj też:
Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczki
Czytaj też:
Ta sałatka z jajkami to wielkanocny hit w moim domu. Zrób ją, a zniknie jako pierwsza