Zakwas na żurek można kupić, jednak nie ma większej satysfakcji, niż udany, idealny, pachnący zakwas. Ja od lat korzystam z prostego przepisu, który kiedyś dostałam od znajomego kucharza – Leszka Wodnickiego, finalisty drugiej edycji polskiego MasterChefa, który prowadzi własną szkołę gotowania. To przepis bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.
Jak zrobić domowy zakwas na żurek?
Tradycyjny zakwas na żurek to najprostsze składniki: mąka żytnia, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Kluczowy jest wybór odpowiedniej mąki: Leszek Wodnicki zawsze robi zakwas na mące żytniej razowej typ 2000 (zwróć uwagę na oznaczenia na opakowaniu mąki). Taka mąka przed Wielkanocą jest często dostępna w marketach, można jej też szukać na półkach ze zdrową żywnością, jest też zwykle w sklepikach z taką żywnością. Do zakwasu można też użyć innych mąk, np. gryczanej lub żytniej typ 720. Ja jednak o roku stawiam na wspomnianą żytnią razową.
Jeśli robisz zakwas na ostatnią chwilę, fermentację może przyspieszyć dodanie skórki chleba razowego. Jednak tu jest kluczowa jedna rzecz: musi to być dobry chleb na mące żytniej razowej typ 2000, bez żadnych ulepszaczy. Najlepiej też lekko podsuszyć skórkę takiego chleba, zanim włożysz ją do zakwasu.
Przepis: Zakwas na żurek
Sprawdzony przepis na zakwas na mące żytniej.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 514
Składniki
- 1 l ciepłej wody
- 1,5 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 6 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
opcjonalnie:
- 1 kawałek skórki z chleba razowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie zakwasuDo słoika lub kamiennego naczynia wsyp mąkę, zalej wodą i dodaj resztę składników. Wymieszaj.
- Odstawienie zakwasuNa koniec do zakwasu możesz dodać skórkę chleba. Zakwas przykryj ściereczką lub gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni.
Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Na co zwrócić uwagę robiąc żurek?
Mimo trzymania się przepisu i wyboru najlepszych składników, zdarza się, że zakwas pleśnieje. Powody mogą by różne. Przede wszystkim to niedokładnie umyte naczynie. Zakwas należy robić w naczyniu szklanym lub kamionkowym, najlepiej je wcześniej wyparzyć. Nie powinno się też dopuszczać, aby składniki pływały po wierzchu: można wówczas zakwas od czasu do czasu zamieszać (wyparzoną łyżką).
Jeśli na zakwasie pojawi się pleśń lub będzie on miał nieprzyjemny zapach stęchlizny: nadaje się już tylko do wylania.
Czytaj też:
Jajka pod pierzynką robię w dwóch pysznych wersjach. Sam nie wiem, która smakuje lepiejCzytaj też:
Ten sernik bez pieczenia obowiązkowo podam na Wielkanoc. Inne ciasta będą mogły się schować