Mam świetny patent na kaszę kukurydzianą. Podaję ją z tymi dodatkami i wszyscy proszą o dokładkę

Mam świetny patent na kaszę kukurydzianą. Podaję ją z tymi dodatkami i wszyscy proszą o dokładkę

Dodano: 
Polenta
Polenta Źródło:Shutterstock / Food Via Lenses
Kasza kukurydziana to produkt, z którego możesz przygotować pyszną, kremową polentę. Ta włoska potrawa cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Ja podaję polentę z dodatkiem parmezanu, pieczonego boczku lub włoskiej pancetty i pieczarek. Potrawa w mig znika z talerzy.

Polenta to włoska potrawa, która podawana jest na dwa sposoby. W zależności od upodobań możesz ugotować kremową kaszę kukurydzianą (opcjonalnie gruboziarnistą mąkę kukurydzianą) i podawać gorącą z różnymi dodatkami lub ostudzić, pokroić i usmażyć. W jednym i drugim wydaniu polenta smakuje wyśmienicie i doskonale zastępuje np. ziemniaki, kasze gruboziarniste oraz ryż.

Jak zrobić kremową polentę z pieczarkami i boczkiem?

Gotowanie polenty wymaga sporo uwagi. Kasza kukurydziana, podobnie jak kasza manna, łatwo się przypala, co sprawia, że trzeba ją często mieszać. Gotowanie polenty trwa około 30-40 minut. Szybciej gotowa jest polenta z gruboziarnistej mąki kukurydzianej. Sekretem idealnej polenty są dodatki, które nadają kaszy kremową konsystencję i aromat, bo sama ma bardzo delikatny smak. Inne dodatki do kaszy kukurydzianej to masło lub oliwa z oliwek oraz drobno starty parmezan.

Proporcje, dzięki którym przygotujesz gęstą, kremową polentę to 4 kopiate łyżki kaszy na osobę. Na każde 4 łyżki kaszy kukurydzianej powinno przypadać 130 ml płynu. Kaszę kukurydzianą możesz ugotować w osolonej wodzie lub bulionie, a także w wodzie z dodatkiem bulionu/mleka w dowolnych proporcjach. Gotowanie kaszy kukurydzianej z bulionem pozwala nadać jej bardziej wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Mleko sprawia, że kasza jest bardziej delikatna, a jej smak dobrze komponuje się nie tylko z wytrawnymi, ale także słodkimi dodatkami. Porada: jeżeli chcesz, żeby kasza kukurydziana miała rzadszą konsystencję, to na 4 łyżki kaszy dodaj 150 ml wody.

Wskazówka: do gotowania polenty polecam użyć garnka z grubym dnem. Podczas przygotowywania kaszy kukurydzianej i innych kasz, które wymagają powolnego gotowania na bardzo małym ogniu, idealnie sprawdza się patent doświadczonych kucharzy i kucharek, który stosowały również nasze babcie. Korzystając z kuchenki gazowej, wystarczy ułożyć na palniku metalową lub żeliwną płytkę i dopiero na niej ustawić garnek. Metalowa płytka przewodzi ciepło, jednocześnie zapobiegając przypaleniu się zawartości garnka.

Dodatkiem do mojej polenty są smażone pieczarki i chrupiący boczek. Do pieczarek możesz również dodać cebulę i czosnek. Pieczarki możesz zastąpić świeżymi grzybami leśnymi np. podgrzybkami lub borowikami.

Przepis: Polenta z pieczarkami i boczkiem

Przepis na polentę z pieczarkami i boczkiem (lub opcjonalnie pancetty) jest prosty, choć wymaga trochę uwagi.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 8 kopiatych łyżek kaszy kukurydzianej
  • 260 ml wody
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek parmezanu
  • 10 średnich pieczarek
  • 200 g boczku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyWodę (opcjonalnie bulion warzywny lub mięsny) wlej do garnka z grubym dnem i doprowadź do wrzenia. Do gotującego się płynu wsyp kaszę, dodaj 1-2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie masła) oraz odrobinę soli i wymieszaj. Zmniejsz moc palnika i gotuj na małym gazie, pod przykryciem, przez około 20 minut. W czasie gotowania często mieszaj kaszę, żeby się nie przypaliła. Gdy kasza zmięknie, zdejmij pokrywkę i gotuj ją do miękkości, odparowując pozostały płyn. Gotowanie kaszy w małej ilości płynu ułatwia osiągnięcie idealnej, gęstej konsystencji. Możesz również ugotować kaszę kukurydzianą, wsypując ją do zimnego bulionu lub wody.
  2. Przygotowanie dodatkówZ boczku (gotowanego lub pieczonego) odkrój skórę i wykrój chrząstki. Pokrój boczek wedle uznania w kostkę lub w paski. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
  3. SmażenieTłusty boczek umaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Chudy boczek usmaż na 1 łyżce oleju. Gdy boczek będzie rumiany i chrupiący, zdejmij go z patelni za pomocą łyżki cedzakowej. Na pozostałym po smażeniu boczku tłuszczu (o ile się nie przypalił) usmaż pieczarki. Połóż plasterki pieczarek na rozgrzany tłuszcz i przewróć na drugą stronę, gdy się przyrumienią. Częste mieszanie pieczarek sprawia, że grzyby puszczają wodę i zaczynają się gotować. Patelnię z usmażonymi pieczarkami zdejmij z palnika. W międzyczasie sprawdź, czy kasza kukurydziana jest miękka i ma odpowiednią konsystencję.
  4. Dodanie parmezanuDo garnka z gorącą kaszą dodaj starty parmezan i wymieszaj. Ser powinien rozpuścić się w kaszy. Dopraw polentę do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i przykryj pokrywką. Możesz również przykryty garnek okryć kocem, żeby kasza nie ostygła – ten babciny sposób doskonale sprawdza się również w przypadku innych kasz, które przed podaniem powinny przegryźć się z dodatkami i dojść w wysokiej temperaturze. Na patelnię z pieczarkami dodaj boczek i podgrzej, od czasu do czasu mieszając. Dopraw pieczarki i boczek do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać polentę z pieczarkami i boczkiem?

Na talerze wyłóż gorącą polentę. Na wierzchu kaszy ułóż podgrzane pieczarki i boczek. Posyp potrawę natką pietruszki. Przed podaniem możesz również skropić danie odrobiną oliwy z oliwek.

Resztki polenty możesz rozprowadzić cienką warstwą np. w naczyniu żaroodpornym, wystudzić, pokroić na kwadraty, trójkąty lub prostokąty i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dzięki czemu zyska chrupiącą skórkę. Taka polenta to doskonały dodatek m.in. do mięsnych i warzywnych potrawek.

Czytaj też:
Ten prosty i szybki obiad zrobisz bez gotowania w 10 minut. Ta sycąca sałatka nie ma sobie równych
Czytaj też:
To danie jednogarnkowe to hit sezonu. Zrobisz je z prostych składników