Bułki w jajku to przysmak z czerstwego pieczywa. Domownicy je uwielbiają, a ja nie wyrzucam jedzenia

Bułki w jajku to przysmak z czerstwego pieczywa. Domownicy je uwielbiają, a ja nie wyrzucam jedzenia

Dodano: 
Bułka w jajku
Bułka w jajku Źródło:Wikimedia Commons
Nie wiesz, co zrobić z czerstwymi bułkami? Zamiast przerabiać je na tartą bułkę lub wyrzucić, zrób z nich przepyszne śniadanie lub podwieczorek. 10 minut i chrupiące danie będzie gotowe.

Każdemu zdarzy się kupić czasami za dużo pieczywa. Zwykle taka sytuacja ma miejsce przy robieniu zakupów na weekend lub święta. Trudno bowiem przewidzieć, ile pieczywa zjedzą najbliżsi. Jeśli już zostanie wam pieczywo, które nie jest pierwszej świeżości postarajcie się mimo wszystko go nie marnować. Dziś przedstawimy wam chyba najlepszy sposób na wykorzystanie czerstwych bułek.

Co zrobić z czerstwych bułek?

Z jednej strony czerstwe bułki to żadne zmartwienie. Można je ususzyć, a potem zetrzeć i w ten sposób przygotować domową bułkę tartą. Z czerstwych bułek można też zrobić wyborne grzanki. Wystarczy pokroić je w kostkę, a potem wysuszyć w piekarniku lub podrumienić na patelni. My jednak mamy o wiele smaczniejszy pomysł na nie najświeższe bułki. Przerobimy je na bułki w jajku, czyli chrupiące śniadanie lub podwieczorek. Wszystko w duchu „zero waste”, czyli nie marnowania żywności. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie, które też dba o środowisko.

Przepis: Bułki w jajku

Bułki panierowane w jajku i smażone na patelni

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 4 czerstwe kajzerki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Krojenie bułekBułko przekrój wzdłuż na połowę ewentualnie pokrój je w grubsze kromki.
  2. Przygotowanie masy jajecznejJajka wybij do miseczki, dodaj mleko, rozkłóć widelcem.
  3. Smażenie bułek w jajkuNa patelni rozgrzej klarowane masło. Pokrojone bułki zanurzaj w jajku z mlekiem i kładź na gorący tłuszcz. Smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Na czym smażyć bułki w jajku?

Do smażenia bułek w jajku doskonale sprawdzi się masło klarowane. Szczególnie, jeśli mają być podane na słodko. Bułki zyskają wtedy doskonały, maślany smak. Tradycyjne masło może dość szybko się przypalać. Można je ewentualnie połączyć z olejem, co zapobiegnie szybkiemu dymieniu. Innym dobrym tłuszczem do smażenia bułek w jajku jest olej o neutralnym smaku i zapachu, np. rzepakowy.

Z czym podać bułki w jajku?

Bułki w jajku doskonale smakują podane na słodko. Można je polać miodem, posmarować kremem czekoladowym, dżemem albo twarożkiem śniadaniowym i konfiturą. Dobrze też komponują się z serem żółtym i pleśniowym.

Chleb w jajku również jest bardzo smaczny

W ten sam sposób, co bułki, możesz też przygotować chleb. Wystarczy pokroić go w grubsze kromki, zanurzyć w rozkłóconym jajku i usmażyć na złocisty kolor. Tak odświeżony chlebek można jeść sam, z ulubioną pastą, żółtym serem czy twarogiem. Będzie doskonały na śniadanie lub kolację.

Czytaj też:
Zdrowe kanapki na słodko? To jest możliwe, a dzieci kochają chleb z tymi dodatkami
Czytaj też:
Nigdy nie wyrzucaj obierek z jabłek. Zrobisz z nich wiele przysmaków

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl