To prosta surówka z pomidorów i kapusty pekińskiej. Połączenie tych dwóch warzyw to kompozycja idealna: jest soczyście, chrupiąco i kolorowo. Przygotowanie takiej surówki zajmuje dosłownie kilka chwil.
Jak zrobić surówkę z pomidorów i kapusty pekińskiej?
Latem warto postawić na sezonowe odmiany pomidorów. Ja bardzo lubię wykorzystać warzywa o różnych kolorach i do surówki do obiadu dać np. pomidory żółte, czerwone i czarne.
Do sałatek i surówek najlepiej nadają się pomidory mięsiste i soczyste, ale niezbyt wodniste, by nie puszczały zbyt dużo soku. Doskonałym wyborem są pomidory malinowe – słodkie, aromatyczne i miękkie. Warto też sięgnąć po pomidory bawole serce, które są wyjątkowo mięsiste, mało kwaśne i mają intensywny smak. Jednocześnie dobrze znoszą krojenie i nie rozpadają się w sałatce. Świetnie sprawdzają się także pomidory koktajlowe – są słodkie, mają zwartą strukturę i dobrze prezentują się w całości lub przekrojone na pół.
Tym, co łączy surówkę w całość, jest najprostszy dressing z oliwy, octu jabłkowego (można go zastąpić sokiem z cytryny) i odrobiny miodu. Jeśli chcesz, możesz do tego zestawu dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek (1-2 ząbki).
Przepis: Kapusta pekińska z pomidorami
Pomysł na pyszną surówkę do obiadu.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 160 w każdej porcji
 
Składniki
- 3 pomidory
 - 1 mała kapusta pekińska
 - 4 łyżki oliwy
 - 1 łyżka octu jabłkowego
 - 1 łyżeczka płynnego miodu
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywPomidory pokrój, kapustę poszatkuj, wrzuć wszystko do jednej miski.
 - Robienie surówkiWymieszaj oliwę, ocet i miód na jednolity sos. Dodaj do warzyw, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj wszystko.
 
Do czego podawać surówkę z pomidorów?
Surówka z pomidorów i kapusty pekińskiej to uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Pasuje do ziemniaków i mięs, do kasz czy klusek z sosami, ale też do dań z ryżem lub makaronem. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako surówka do obiadu, ale też sałatka na grilla (podaj ją np. do szaszłyków lub kiełbasy z rusztu).
Surówkę z pomidorów i pekinki można też łatwo zamienić w sycącą sałatkę. Dorzuć do miski np. pokruszoną fetę, grillowany ser halloumi lub tuńczyka z puszki. To świetny pomysł na lekką kolację, jeśli taka surówka zostanie ci z obiadu.
Czytaj też:
Obiad z piekarnika, który robi się sam. Tani, sycący i każdy prosi o dokładkęCzytaj też:
To jeden z najlepszych dodatków do letniego obiadu. Przyjemnie chrupie i zachwyca aromatem
