Przepis na aromatyczne grzanki mam od kuzynki. Chrupiące kromeczki znikają z talerzy błyskawicznie

Przepis na aromatyczne grzanki mam od kuzynki. Chrupiące kromeczki znikają z talerzy błyskawicznie

Dodano: 
Grzanki z pieczarkami i serem
Grzanki z pieczarkami i serem Źródło: Shutterstock / rocharibeiro
Takie grzanki zrobiła kiedyś jedna z moich kuzynek jako przekąskę na imprezie. Chrupiące kromki zniknęły natychmiast, a ja wracam do tego patentu, kiedy mam ochotę na szybką kolację na ciepło.

Uwielbiam grzanki w każdej postaci: czy to z patelni, czy to z piekarnika. Chrupiąca, gorąca kromka pieczywa z dodatkami syci i jest dla mnie kwintesencją komfortowego jedzenia. Przepis na grzanki z pieczarkami i serem jest wręcz banalnie prosty. Pierwszy raz jadłam je na urodzinach kuzynki. Nie było nikogo, kto by się nimi nie zajadał.

Jak zrobić grzanki z pieczarkami?

Moja kuzynka na kromki posmarowane cieniutką warstwą masła kładła ser żółty wymieszany z tartymi pieczarkami. To najprostsza i wręcz ekspresowa wersja tych grzanek: tak przygotowane wystarczy włożyć do piekarnika i zapiec. Ja robiąc w domu różne grzankowe eksperymenty, któregoś razu najpierw usmażyłam grzyby na maśle i taki przepis podaję. To nie jest dużo więcej pracy, a grzanki wychodzą wyjątkowo aromatyczne: masło jest doskonałym nośnikiem smaków i idealnie podkręca aromat pieczarek.

Do przygotowania grzanek najlepiej nadaje się bagietka, ale mogą być też bułki pszenne lub inne pieczywo. Idea tych grzanek jest też taka, że można je robić zawsze wtedy, kiedy zostanie ci nadmiar pieczywa, które jest już zbyt czerstwe, aby wykorzystać je na zwykłe kanapki.

Rada: jeśli nie chcesz robić grzanek z dodatkiem masła, w zamian można wykorzystać dobrą oliwę z oliwek, skropić nią kromki i usmażyć na niej pieczarki.

Przepis: Grzanki z pieczarkami i serem

Pomysł na ciepłą przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
452 w każdej porcji

Składniki

  • 1 bagietka
  • 250 g tartego żółtego sera
  • 10 pieczarek
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBagietki pokrój na kromki i każdą posmaruj cieniutko masłem (resztę masła zostaw do smażenia pieczarek). Pieczarki pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzane masło i smaż, aż się zrumienią. Dopraw pieczarki solą i sporą ilością pieprzu.
  2. Robienie grzanekNa każdą kromkę nakładaj pieczarki i posyp żółtym serem. Zapiekaj na złoto w temperaturze ok. 190 stopni Celsjusza.

Jak podawać grzanki z pieczarkami?

Gorące jeszcze grzanki można posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub porem. Oczywiście do takich grzanek idealnie pasuje keczup (wedle uznania: łagodny albo ostry). Sprawdzą się także inne zimne sosy, np. sos koperkowy na jogurcie albo prosty sos czosnkowy.

Czytaj też:
Sałatka z południa Francji, którą robię co tydzień. Sprawdź mój sekretny przepis
Czytaj też:
Ta tarta jest niczym pizza. Robię ją szybko na gotowym cieście i podaję na kolację