Pokrój rzodkiewkę i wrzuć na patelnię. Warzywa w tej odsłonie to prawdziwy hit do obiadu

Pokrój rzodkiewkę i wrzuć na patelnię. Warzywa w tej odsłonie to prawdziwy hit do obiadu

Dodano: 
Smażone rzodkiewki
Smażone rzodkiewki Źródło: Shutterstock / asife
Rzodkiewka w tej wersji zaskoczy wszystkich. Zwykle jest chrupana na surowo, a tym razem proponujemy, aby podać ją na ciepło. Świetnie zastąpi surówkę do obiadu.

Rzodkiewka to jedno z najpopularniejszych warzyw, które zwykle zjadamy na surowo. Rzodkiewki dodaje się do surówek, sałatek, są najlepszym dodatkiem do twarożku czy past na kanapki. Wiąż jednak mało popularne jest podawanie rzodkiewki na ciepło. Jeśli nie jadłeś tego warzywa w tej odsłonie, bardzo polecamy smażone rzodkiewki. Robi się je łatwo, a efekt zaskakuje i smakiem, i wyglądem.

Jak zrobić smażone rzodkiewki?

Przepis jest ekspresowy, bo wystarczy jedynie pokroić rzodkiewki na połówki lub ćwiartki i zrumienić na maśle klarowanym. Tu od razu uwaga: rzodkiewki można też smażyć na oliwie, jednak masło idealnie wydobędzie i podkreśli smak rzodkiewki, jednocześnie przyjemnie ją karmelizując.

Rzodkiewki wystarczy doprawić solą i pieprzem, my dodaliśmy do nich jeszcze odrobinę zielonej natki pietruszki dla kontrastu.

Przepis: Smażona rzodkiewka

Nietypowy pomysł na rzodkiewkę.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
61 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRzodkiewki pokrój na połówki, na patelni rozgrzej masło.
  2. Smażenie rzodkiewekRzodkiewki wrzuć na patelnię, smaż, aż się zarumienią, co jakiś czas mieszaj. Dopraw solą, pieprzem, na koniec dodaj natkę pietruszki.

Rzodkiewkę prosto z patelni można podać zamiast surówki do obiadu. Doskonale pasuje do ziemniaków, ryżu i kasz. Świetnie komponuje się ze smażonym lub pieczonym mięsem, ale też daniami jarskimi, np. plackami ziemniaczanymi z sosem grzybowym czy smażonymi w panierce boczniakami.

Smażona rzodkiewka jest także dobra jako przekąska. Można ją podać na imprezie jako półmisek warzyw na ciepło lub wykorzystać jako dekorację innego dania (np. mięsnej pieczeni).

Inne pomysły na rzodkiewkę na ciepło

Smażona rzodkiewka to tylko jeden z pomysłów wykorzystania czerwonych kulek w wersji na gorąco. Można je także upiec, dodawać do zapiekanek czy pieczonych mięs. Rzodkiewki można też dodawać do zup. Pyszną i efektowną opcją są grillowane rzodkiewki: warto wykorzystać to warzywo do przygotowania oryginalnych szaszłyków i nadziać na patyczki razem z mięsem i innymi dodatkami (np. mięsem z kurczaka, cebulą i kolorową papryką albo kawałkami kiełbasy i cukinii).

Czytaj też:
Te drobiowe sznycelki są smaczne i nie chłoną mnóstwa tłuszczu. To efekt prostej zmiany
Czytaj też:
Masz ziemniaki i boczek? Połącz je tak, a zrobisz ekspresową zapiekankę, którą wszyscy pokochają