Polędwiczki z kurczaka to delikatne mięso, które można przygotować podobnie, jak filet z piersi kurczaka. W tygodniu często robię z nich drobiowe kotleciki. Są nieduże, podzielne i bardzo smaczne. Cała rodzina za nimi przepada, bo mięso wychodzi soczyste i delikatne. A to wszystko dzięki małej zmianie w panierce.
Jak przygotować polędwiczki kurczaka na sznycelki?
Polędwiczki z kurczaka są na tyle małe i cienkie, że nie trzeba ich rozdrabniać. Po opłukaniu i osuszeniu papierowym ręcznikiem zwykle lekko rozbijam je gładką stroną kuchennego tłuczka. Mięso to jest luźniejsze niż z piersi kurczaka, więc raz-dwa powstają cienkie kawałki mięsa. Wystarczy je tylko oprószyć przyprawami i przystąpić do smażenia.
Jak zrobić delikatne, drobiowe sznycelki?
Gdy mam już rozbite polędwiczki z kurczaka przyprawiam je zwykle solą i pieprzem. Można też oprószyć je czosnkiem granulowanym i ewentualnie papryką. Od razu można je smażyć, bo mięso momentalnie przenika przyprawami. Przed położeniem na patelni polędwiczki obtaczam w mące, a potem w rozkłóconym jajku. Nie sięgam już po tartą bułkę, bo chłonie bardzo dużo tłuszczu. A takie usmażone w jajecznej masie sznycelki są delikatne i wilgotne.
Przepis: Drobiowe sznycelki
Delikatne sznycelki z polędwiczek z kurczaka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie polędwiczekPolędwiczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, lekko rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z dwóch stron solą i pieprzem.
- Smażenie polędwiczekNa jeden talerz wysyp mąkę, w drugim, głębszym rozkłóć jajka. Na patelni rozgrzej olej. Każdą polędwiczkę obtocz najpierw w mące, a potem zanurz w jajku, lekko osącz i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
Jak podać drobiowe sznycelki?
Drobiowe sznycelki podaję, jak klasyczne kotlety z piersi kurczaka. Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami czy z ugotowanym na sypko ryżem. Do tego delikatnego mięsa świetnie pasuje zielona sałata z dodatkami, sałatka z pomidora czy mizeria. Dobrze też sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej czy surówka z marchewki.
Czytaj też:
Te roladki z kurczaka to popisowe danie mojego męża. Przygotowuje je w weekendy i na świętaCzytaj też:
Dodaj to do kotletów z kurczaka. Gotowe w 30 minut i znikają szybciej niż schabowe