Te drobiowe sznycelki są smaczne i nie chłoną mnóstwa tłuszczu. To efekt prostej zmiany

Te drobiowe sznycelki są smaczne i nie chłoną mnóstwa tłuszczu. To efekt prostej zmiany

Dodano: 
Drobiowe sznycelki
Drobiowe sznycelki Źródło: Shutterstock / greenair
Polędwiczki z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Jednak najszybciej smaży się je niczym kotlety. Ja przerabiam je na sznycelki, które są smaczne, delikatne, a dzięki prostej zmianie, nie chłoną wiele tłuszczu.

Polędwiczki z kurczaka to delikatne mięso, które można przygotować podobnie, jak filet z piersi kurczaka. W tygodniu często robię z nich drobiowe kotleciki. Są nieduże, podzielne i bardzo smaczne. Cała rodzina za nimi przepada, bo mięso wychodzi soczyste i delikatne. A to wszystko dzięki małej zmianie w panierce.

Jak przygotować polędwiczki kurczaka na sznycelki?

Polędwiczki z kurczaka są na tyle małe i cienkie, że nie trzeba ich rozdrabniać. Po opłukaniu i osuszeniu papierowym ręcznikiem zwykle lekko rozbijam je gładką stroną kuchennego tłuczka. Mięso to jest luźniejsze niż z piersi kurczaka, więc raz-dwa powstają cienkie kawałki mięsa. Wystarczy je tylko oprószyć przyprawami i przystąpić do smażenia.

Jak zrobić delikatne, drobiowe sznycelki?

Gdy mam już rozbite polędwiczki z kurczaka przyprawiam je zwykle solą i pieprzem. Można też oprószyć je czosnkiem granulowanym i ewentualnie papryką. Od razu można je smażyć, bo mięso momentalnie przenika przyprawami. Przed położeniem na patelni polędwiczki obtaczam w mące, a potem w rozkłóconym jajku. Nie sięgam już po tartą bułkę, bo chłonie bardzo dużo tłuszczu. A takie usmażone w jajecznej masie sznycelki są delikatne i wilgotne.

Przepis: Drobiowe sznycelki

Delikatne sznycelki z polędwiczek z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie polędwiczekPolędwiczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, lekko rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z dwóch stron solą i pieprzem.
  2. Smażenie polędwiczekNa jeden talerz wysyp mąkę, w drugim, głębszym rozkłóć jajka. Na patelni rozgrzej olej. Każdą polędwiczkę obtocz najpierw w mące, a potem zanurz w jajku, lekko osącz i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony.

Jak podać drobiowe sznycelki?

Drobiowe sznycelki podaję, jak klasyczne kotlety z piersi kurczaka. Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami czy z ugotowanym na sypko ryżem. Do tego delikatnego mięsa świetnie pasuje zielona sałata z dodatkami, sałatka z pomidora czy mizeria. Dobrze też sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej czy surówka z marchewki.

Czytaj też:
Te roladki z kurczaka to popisowe danie mojego męża. Przygotowuje je w weekendy i na święta
Czytaj też:
Dodaj to do kotletów z kurczaka. Gotowe w 30 minut i znikają szybciej niż schabowe