Gotuję jajka na miękko i robię z nich genialną sałatkę. Sekretem są proste dodatki

Gotuję jajka na miękko i robię z nich genialną sałatkę. Sekretem są proste dodatki

Dodano: 
Sałatka jajeczna z rzodkiewką
Sałatka jajeczna z rzodkiewką Źródło: Shutterstock / OlegD
Sałatka jajeczna to pomysł na sycące i smaczne śniadanie. Sałatka z tego przepisu śmiało może zastąpić pastę jajeczną: jest niezwykle kremowa, można ją kłaść na kanapki lub wyjadać łyżką z miski.

Jajka to śniadaniowy klasyk, który można podać na wiele sposobów, od jajecznicy, przez omlety, po pasty jajeczne. Moja propozycja to coś zupełnie innego: sałatka jajeczna, ale taka z jajek ugotowanych na miękko, których żółtka pozostają lekko płynne. To rewelacyjny patent, dzięki któremu żółtka łączą się w sałatce ze śmietaną, tworząc niezwykle smaczny i kremowy sos.

Jak zrobić sałatkę jajeczną na śniadanie?

Sałatkę robi się łatwo i szybko. Wystarczy pokroić jajka posiekać pietruszkę, koperek oraz pokroić chrupiącą rzodkiewkę, która jest ważnym składnikiem tej sałatki. Dodaje jej chrupkości i lekkiej pikantności. Rzodkiewka w połączeniu z zieleniną sprawia, że sałatka smakuje wiosennie i lekko.

Ważne jest, aby przy krojeniu jajek na miękko nie stracić płynnego żółtka, dlatego wybierz odpowiednią deskę, albo krój jajka już bezpośrednio nad miską (nie muszą być idealnie pokrojone). W przepisie podaję jako składnik sałatki śmietanę, ale śmiało możesz odchudzić recepturę i zastąpić ją gęstym jogurtem greckim. Sama też czasem robię taką wersję.

Przepis: Sałatka jajeczna z rzodkiewką

Pyszny pomysł na śniadanie i nie tylko.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
302 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na miękko
  • 10 rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRzodkiewki i jajka pokrój, przełóż do jednej miski.
  2. Doprawianie sałatkiDodaj śmietanę, zieleninę i przyprawy. Wymieszaj delikatnie.

Sałatka doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem. Można ją jeść z miski, a można też nałożyć na chleb czy bułkę, niczym pastę jajeczną.

Inne pomysły na sałatki jajeczne

Do sałatki jajecznej można dodać także inne ulubione składniki, albo to, co akurat masz pod ręką. Pasuję tu warzywa takie jak świeży ogórek, chrupiąca, kolorowa papryka czy seler naciowy. Można też dodać groszek z puszki lub kukurydzę z puszki. Jeśli lubisz sałatki z mięsnym akcentem, możesz wkroić do jajek szynkę lub wędzonego kurczaka. Na tej samej zasadzie do sałatki jajecznej można dodać ulubione ryby: tuńczyka z puszki, kawałki wędzonego łososia albo wędzonej makreli.

Czytaj też:
Łyżka na dwa jajka. Tyle wystarczy, by jajecznica wyszła aksamitna i delikatna
Czytaj też:
Te roladki z szynki sprawdzą się na co dzień i od święta. Pożywny farsz zachwyca smakiem i prostotą