Wiosną garściami zbieram żółte kwiaty i robię z nich pożywny napój. Jest lepszy niż suplementy z apteki

Wiosną garściami zbieram żółte kwiaty i robię z nich pożywny napój. Jest lepszy niż suplementy z apteki

Dodano: 
Forsycja
Forsycja Źródło: Shutterstock / Flower_Garden
W północno-zachodniej Polsce już kwitnie forsycja. To jedna z najcenniejszych roślin, które można zajadać w czasie wiosennego przesilenia. Ja zwykle robię z niej pyszne koktajle.

Kwitnące na żółto kwiaty forsycji to znak, że wiosna rozgościła się już na dobre. Nie każdy wie, że są nie tylko ozdobą, ale też zdrowym dodatkiem do potraw. Kwiaty forsycji są jadalne, ale jeśli je zbierasz, rób to tylko w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń. Idealnie, jeśli masz forsycję we własnym ogrodzie. Ja najczęściej zbieram kwiaty, aby zrobić z nich przepyszny napój, czyli koktajl z forsycją (przepis jest niżej).

Dlaczego warto jeść forsycję?

Można powiedzieć, że żółte kwiaty forsycji, to prezent, który daje nam natura w okresie wiosennego przesilenia. Forsycja jest ceniona przede wszystkim względu na dużą zawartość rutyny, co podkreślają także naukowcy zajmujący się żywieniem.

Forsycja jest bardzo dobrym źródłem rutyny (rutozydu) należącego do bioflawonoidów, zawartego w wielu popularnych suplementach diety. Kwiaty zawierają więcej tego fitozwiązku niż liście, osiągając nawet do 3% ogólnej masy rośliny” – napisała prof. Karolina Jakubczyk z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego na swoim blogu FitoScience. Jak dodała naukowczyni, „rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, wykazuje działanie przeciwutleniające czy przeciwzapalne oraz chroni witaminę C przed szybką degradacją”.

Jak wykorzystać w kuchni forsycję?

Kwiaty forsycji, które mają delikatny, raczej neutralny smak, można wykorzystać jako dodatek do sałatek, owsianek, napojów i dekorować nimi potrawy (doskonale wyglądają na wiosennych deserach i są niezastąpione do ozdabiania wielkanocnych dań). Z kwiatów forsycji można zrobić nalewkę, kwiaty można też suszyć i parzyć z nich herbatkę lub dodawać do herbacianych mieszanek.

Jak zrobić koktajl w forsycją?

Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste, bo wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Można tu wykorzystać dowolny napój roślinny, u mnie jest to najczęściej niesłodzone mleko owsiane.

Przepis: Koktajl z forsycją

Pyszny koktajl z wiosennych kwiatów.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
171

Składniki

  • 1/2 szklanki świeżych kwiatów forsycji
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Robienie koktajluPrzełóż wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj na gładko.

Przepis możesz potraktować jako inspirację i bazę do innych połączeń. Do koktajlu można dodać również inne dodatki, np. mango, jogurt naturalny, przecier z marchwi, liście szpinaku czy seler naciowy.

Czytaj też:
Nalewka z forsycji to hit wiosny. Pozwoli zachować cenne kwiaty na dłużej
Czytaj też:
Do twarogu dodaję trzy zdrowe składniki. To najlepsze smarowidło na kanapki