Ta sałatka z czerwoną fasolą z puszki często gości u mnie na stole jako kolacja. Lekka, kolorowa, szybka do przygotowania. Za sprawą fasolki jest sycąca, ale jednocześnie bardzo zdrowa. To sałatka, którą można przygotować wieczorem, a rano spakować w pojemnik i zabrać jako pyszną przekąskę do pracy.
Jak zrobić kolorową sałatkę z czerwoną fasolą?
Sekret tej sałatki to z jednej strony połączenie wyrazistych kolorów – czerwieni fasolki, pomidorów i cebuli, żółci papryki, zieleni szczypiorku oraz ogórków – a z drugiej niezwykła soczystość, jaką daje połączenie tych wszystkich składników. Przy tego typu sałatkach zwykle stawiam na najprostsze sosy: tutaj to winegret z oliwy z oliwek oraz odrobiny octu jabłkowego (ocet można zastąpić sokiem z cytryny).
Cała filozofia w przygotowaniu tej sałatki to pokrojenie warzyw i wymieszanie ich z dressingiem. To wszystko nie powinni zająć więcej niż 10 minut.
Przepis: Sałatka z czerwoną fasolą
Pyszna sałatka z kolorowych warzyw.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka żółta
- 1 ogórek szklarniowy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówFasolkę odcedź z zalewy, a pozostałe warzywa pokrój (pomidorki na połówki lub ćwiartki, ogórka w plasterki lub w kostkę, paprykę w kostkę, cebulę w piórka lub kostkę, szczypiorek drobno posiekaj). Oliwę wymieszaj z octem i przyprawami.
- Robienie sałatkiWymieszaj wszystko warzywa i dodaj dressing na bazie oliwy.
Gotowa sałatka z czerwoną fasolą świetnie smakuje solo, ale można ją również podać z grzankami z czosnkowymi lub serowymi.
Inne pomysły na sałatkę z czerwoną fasolą
Sałatka z tego przepisu jest doskonałą bazą to pysznej i efektownej sałatki makaronowej. Do składników wystarczy dołożyć ugotowany makaron (np. świderki lub kokardki). Na tej samej zasadzie można dorzucić do sałatki ryż bądź kaszę (np. bulgur).
Warto też eksperymentować ze składem sałatki. Możesz do niej dodać te warzywa, które akurat masz pod ręką. Może to być np. seler naciowy, papryka w innych kolorach, papryczka chili, ale też marchewka (pokrojona w cieniutkie paseczki), liście szpinaku czy rukoli. Do kolorowej sałatki pasują też inne warzywa z puszki, szczególnie kukurydza oraz fasolka szparagowa.
Czytaj też:
Z pierwszej wiosennej rzodkiewki robię genialną sałatkę. Nikt się jej nie oprzeCzytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana rządzi w weekend. Jeden składnik sosu zmienia wszystko