Do masła dodaję aromatyczne i zdrowe liście. Nie znam nic lepszego na wiosnę

Do masła dodaję aromatyczne i zdrowe liście. Nie znam nic lepszego na wiosnę

Dodano: 
Masło z czosnkiem niedźwiedzim
Masło z czosnkiem niedźwiedzim Źródło: Shutterstock / Elena Schweitzer
Masło z czosnkiem niedźwiedzim to mój wiosenny must have. Robię je zawsze, kiedy tylko uda mi się zdobyć te aromatyczne liście.

Czosnek niedźwiedzi już pojawił się w polskich lasach i warto wykorzystać ten sezon w pełni: czosnek niedźwiedzi jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim niezwykle smaczny. Smak i aromat czosnku jest tu doskonale wyczuwalny, ale jednocześnie nie jest tak ostry, jak przy zwykłym czosnku. Masło z czosnkiem niedźwiedzim to pyszny i łatwy sposób na wykorzystanie tej rośliny w kuchni.

Jak zrobić masło z czosnkiem niedźwiedzim?

Przygotowanie masełka czosnkowego na bazie świeżego czosnku niedźwiedziego jest bardzo łatwe. Wystarczą trzy składniki: masło, liście czosnku niedźwiedziego i odrobina soli. Masło musi być miękkie, a liście dobrze osuszone po myciu. Masło warto nieco napowietrzyć i chwilę miksować: tak podaję w przepisie, ale bez tego masło też się uda.

Inspiracja: masełko czosnkowe z czosnku niedźwiedziego można dodatkowo aromatyzować skórką otartą z cytryny (na podane proporcje wystarczy płaska łyżeczka). Do takiego masła można też dodać ząbek zwykłego czosnku. Aby zrobić masełko ziołowe, oprócz liści czosnku niedźwiedziego można dodać także posiekany koperek i drobny szczypiorek.

Przepis: Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Zielone masełko czosnkowe.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
153 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masłaLiście czosnku umyj i dobrze osusz, a następnie drobno posiekaj. Masło ubijaj chwilę mikserem, aby było jasne i puszyste. Dodaj liście czosnku, sól i wymieszaj.
  2. Formowanie masłaMasło przełóż na papier do pieczenia lub folię spożywczą i uformuj walec. Włóż masło do lodówki, aby stwardniało.

Schłodzone masło z czosnkiem niedźwiedzim można kroić na krążki. Są idealne do rozsmarowania na gorących grzankach, jako dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Takie masło jest też doskonałym dodatkiem do ziemniaków czy ryżu.

Skąd wziąć świeży czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w lasach, ale jest w Polsce pod częściową ochroną i można go zbierać ze specjalnym pozwoleniem tylko w kilku południowych województwach kraju. W sezonie pęczki świeżego czosnku niedźwiedziego można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością oraz na lokalnych bazarkach. Czosnek niedźwiedzi ze względu na dekoracyjne kwiaty, jest też ozdobą przydomowych ogrodów i działek, dlatego wiele osób ma swój własny czosnek niedźwiedzi (jeśli masz ogródek, warto o posadzeniu czosnku pomyśleć jesienią).

Czytaj też:
Ta zdrowa i pyszna roślina już pojawiła się w lasach. Z aromatycznych liści robię najlepsze pesto
Czytaj też:
Wiosną uwielbiam jeść ziołowe naleśniki. Pasuje do nich każdy wytrawny farsz