Leniwe gołąbki to smaczny zamiennik tradycyjnych gołąbków. Choć przypominają wyglądem kotlety mielone, to w smaku niewiele różnią się od klasycznej wersji potrawy. Podane z sosem pomidorowym, zachwycają smakiem i lekkością, bo dodatki do masy z mięsa mielonego sprawiają, że nie jest zbite i twarde.
Leniwe gołąbki, czyli gołąbki bez zawijania
W wielu domach gołąbki pojawiają się na stole od święta, bo czasochłonne parzenie kapusty i zdejmowanie liści, które często się rwą, zajmuje sporo czasu i kosztuje niemniej nerwów. Gołąbki bez zawijania to danie, które nie wymaga parzenia kapusty oraz zawijania farszu z mięsa i ryżu (opcjonalnie innych rodzajów farszu) w liście. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować podłużne lub okrągłe kotlety, obsmażyć na patelni i zapiec z dodatkiem sosu pomidorowego. Do leniwych gołąbków bez zawijania pasują również inne sosy np. śmietanowy, pieczarkowy i grzybowy. Gotowe danie można podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Jakie mięso, ryż i kapusta na leniwe gołąbki?
Leniwe gołąbki robię z mięsa mielonego wieprzowego z szynki, łopatki lub karkówki, a także mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego (z udźca kurczaka lub indyka). Mięso na leniwe gołąbki nie powinno być bardzo chude, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku i dodatkowo sprawia, że potrawa nie wychodzi sucha i nie rozpada się podczas pieczenia/duszenia.
Do mięsa dodaję ugotowany al dente ryż biały długoziarnisty oraz drobno posiekaną kapustę białą. Zamiast kapusty białej możesz użyć kapusty włoskiej, a w sezonie letnim idealnie sprawdzi się kapusta młoda.
Jak zrobić leniwe gołąbki?
Leniwe gołąbki można przygotować zarówno z surową, jak i lekko podgotowaną, podsmażoną lub nasoloną i odciśniętą kapustą. Podsmażam poszatkowaną kapustę na klarowanym maśle razem z cebulą i czosnkiem, dzięki czemu potrawa ma bardziej wyrazisty smak. Ostudzone dodatki mieszam z mięsem i ryżem, a następnie formuję podłużne kotlety.
Smażę leniwe gołąbki obtoczone w mące pszennej (możesz pominąć ten składnik), przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam bulionem mięsno-warzywnym wymieszanym z passatą i zapiekam.
Przepis: Leniwe gołąbki
Pyszne i szybkie danie na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 575 w każdej porcji
Składniki
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego
- 150 g surowego ryżu
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 2 duże jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Pozostaw ryż na sitku, żeby odciekł z wody.
- Przygotowanie i smażenie warzywKapustę pozbaw wierzchnich liści i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na 1 łyżce klarowanego masła podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kapustę i smaż, aż straci objętość. Odparuj nadmiar puszczonego przez kapustę soku na średnim ogniu, często mieszając. Wyłącz grzanie i pozostaw zawartość patelni do ostygnięcia.
- Łączenie składników masy mięsnejDo mielonego mięsa wbij jajka, dodaj ryż i ostudzoną zawartość patelni. Wyrób składniki masy mięsnej dłonią, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli masa jest bardzo zbita, to możesz dodać kilka łyżek zwykłej lub gazowanej wody. Rzadką masę zagęścisz, dodając bułkę tartą lub semolinę.
- Formowanie i smażenie leniwych gołąbkówZ masy mięsnej uformuj niewielkie kotlety i obtocz je w mące pszennej. Rozgrzej resztę klarowanego masła i obsmaż leniwe gołąbki z obu stron, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym (opcjonalnie rondlu, jeżeli chcesz zrezygnować z pieczenia i udusić gołąbki).
- Przygotowanie sosuCzosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj passatę z bulionem, dodaj czosnek i oregano oraz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: możesz też zrobić sos z pomidorów w puszce lub podsmażyć świeże pomidory z czosnkiem i cebulą, dodać bulion, doprawić oraz zblendować lub przetrzeć przez drobne sitko.
- PieczenieZalej leniwe gołąbki sosem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości porcji).
Czytaj też:
Dwa proste dodatki, a kotlety mielone zyskały nowy smak. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłamCzytaj też:
Przekładam liście kapusty plastrami mięsa i gotuję. Przepis na to pyszne danie mam od koleżanki