Mam koleżankę, Japonkę, z którą czasami zapraszamy się i częstujemy potrawami z naszych narodowych kuchni. Jej posmakowały polskie pierogi i rosół, a ja zachwyciłam się japońskim, gorącym kociołkiem. W pierwszej chwili danie to urzekło mnie artystycznym wyglądem, a gdy spróbowałam także delikatnością i smakiem. Mam już na nie przepis, bo okazało się, że robi się je z prostych składników.
Z jakich składników robi się japoński, gorący kociołek?
To efektowne i smaczne danie kuchni japońskiej robi się z kapusty pekińskiej i wieprzowiny. Liście kapusty przekłada się cienkimi plastrami mięsa, odpowiednio kroi i układa, a potem gotuje w aromatycznym bulionie. Bulionem tym jest japońskie dashi, które ma smak umami, czyli głęboki mięsny i jest stosowane jako baza do zup i sosów. Ja jednak zastąpiłam go bulionem drobiowym i danie też doskonale smakowało.
Poza tym do potrawy warto dodać grzyby shiitake i sos sojowy, które bez problemu można kupić w naszych sklepach. Podobnie zresztą jak pastę miso, bez której jednak potrawa również może się obyć. Jeszcze tylko kilka dobrze nam znanych warzyw i przypraw i całość można gotować.
Jak zrobić japoński, warstwowy kociołek?
Przygotowanie tej apetycznej, japońskiej potrawy nie jest trudne. By danie wyglądało efektownie, składniki należy odpowiednio ułożyć, a potem zalać bulionem i ugotować. Naprawdę prosta sprawa, a efekt zaskakująco pyszny.
Przepis: Japoński, gorący kociołek
Kapusta pekińska i wieprzowina gotowane w aromatycznym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 300 g cienko krojonej wieprzowiny (np. boczek lub karkówka)
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2-3 grzyby shiitake
- 1 marchewka
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- sezam i chili do posypania
Sposób przygotowania
- Układanie warstwNa liściu kapusty pekińskiej połóż cienkie plastry mięsa, przykryj liściem kapusty i znów mięsem. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz wszystkie składniki. Pokrój całość w pasy o szerokości ok. 5 cm i ułóż je pionowo w rondlu.
- Gotowanie potrawySkładniki zalej bulionem, dodaj grzyby oraz pokrojoną marchewkę. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut, aż kapusta i mięso będą miękkie.
Jak podać japoński, warstwowy kociołek?
Japoński, warstwowy kociołek przed podaniem posypuje się posiekaną dymką, chili i sezamem. Można je jeść samodzielnie lub maczać w sosie ponzu, czyli cytrusowym sosie sojowym. Gdy potrawę poda się z ryżem, makaronem ramen lub udon, zamienia się pełne danie. Jest idealne na chłodne dni.
Czytaj też:
Najlepszą surówkę robię z samej kapusty pekińskiej. Sekretem jest ekspresowy sosCzytaj też:
Lekka surówka z kapusty pekińskiej, którą zrobisz w 10 minut. Zaskocz smakami prostych dodatków