Makaron kritharaki z sosem pomidorowym to przysmak doskonale znany Grekom, a przede wszystkim mieszkańcom Krety. To danie szybkie, niedrogie i takie, którym można się solidnie najeść. Grecy nie żałują w nim oliwy, a bazą jest charakterystyczny makaron kritharaki, który wygląda niczym ziarenka ryżu. Jest nieco dłuży niż podobny włoski makaron orzo, ale do tego dania można wykorzystać jeden i drugi. My proponujemy orzo, ponieważ jest od dostępny w większości marketów.
Jak zrobić makaron orzo z sosem?
Robienie tego dania przypomina nieco gotowanie risotto, ponieważ makaron gotuje się w aromatycznym sosie z pomidorów. Można tu wykorzystać dobrą passatę, ale w sezonie na pomidory najlepiej zetrzeć dorodne okazy i wrzucić na patelnie razem z makaronem. To danie niezwykle proste: w zasadzie to można zaserwować już sam makaron orzo z sosem bez żadnych dodatków (ale nie rezygnuj a oregano, ta przyprawa jest w tradycyjnym daniu obowiązkowa). My do naszego makaronu orzo z sosem dorzucamy jeszcze świeżą natkę pietruszki i grecki ser feta.
W przepisie jest spora ilość oliwy, a rodowici Kreteńczycy z pewnością dodaliby jej jeszcze więcej. Kluczowe jest, aby to była oliwa z oliwek dobrej jakości. To ona w dużej mierze wpływa na smak dania, dlatego tu nie warto oszczędzać.
Przepis: Grecki makaron w pomidorach
Proste i sycące danie rodem z Krety.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 496 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki makaronu orzo (lub kritharaki)
- 1 cebula
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 150 g sera feta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie daniaCebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko, aż się zacznie szklić. Dorzuć na patelnię makaron, smaż 3-4 minuty, dodaj passatę i wodę. Gotuj, aż makaron napęcznieje i wchłonie część płynu.
- Serwowanie daniaDopraw danie solą, pieprzem, oregano. Podawaj posypane natką pietruszki i pokruszonym serem feta.
Inne pomysły na makaron orzo w sosie
Makaron kritharaki czy też makaron orzo w sosie można również przyrządzić w wersji na ostro. Wówczas razem z cebulą wrzuć na rozgrzaną oliwę pokrojoną drobno ostrą papryczkę. Możesz też dodać do sosu dowolną ilość chili, w zależności od tego, jak pikantne dania preferujesz.
Makaron na drugi dzień bardzo mocno pęcznieje, ale jeśli zostanie, można zrobić z niego prostą zapiekankę: wystarczy posypać makaron z sosem ulubionym serem lub mieszanką serów i zapiec.
Czytaj też:
Do sałatki makaronowej dodaj oliwki i pyszny ser. Sekretem jest prosty dressingCzytaj też:
Zapomnij o ziemniakach! Teraz furorę robią zdrowe frytki z nietypowego warzywa