Makaron niczym ryż podaję z pomidorowym sosem i serem. Ten szybki obiad to mistrzowskie danie

Makaron niczym ryż podaję z pomidorowym sosem i serem. Ten szybki obiad to mistrzowskie danie

Dodano: 
Grecki makaron w pomidorach
Grecki makaron w pomidorach Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Włoski makaron orzo albo grecki makaron kritharaki – niezależnie, który wykorzystasz do zrobienia tego dania, wyjdzie dobrze. To prosty obiad, po którym nikt nie odejdzie głodny od stołu.

Makaron kritharaki z sosem pomidorowym to przysmak doskonale znany Grekom, a przede wszystkim mieszkańcom Krety. To danie szybkie, niedrogie i takie, którym można się solidnie najeść. Grecy nie żałują w nim oliwy, a bazą jest charakterystyczny makaron kritharaki, który wygląda niczym ziarenka ryżu. Jest nieco dłuży niż podobny włoski makaron orzo, ale do tego dania można wykorzystać jeden i drugi. My proponujemy orzo, ponieważ jest od dostępny w większości marketów.

Jak zrobić makaron orzo z sosem?

Robienie tego dania przypomina nieco gotowanie risotto, ponieważ makaron gotuje się w aromatycznym sosie z pomidorów. Można tu wykorzystać dobrą passatę, ale w sezonie na pomidory najlepiej zetrzeć dorodne okazy i wrzucić na patelnie razem z makaronem. To danie niezwykle proste: w zasadzie to można zaserwować już sam makaron orzo z sosem bez żadnych dodatków (ale nie rezygnuj a oregano, ta przyprawa jest w tradycyjnym daniu obowiązkowa). My do naszego makaronu orzo z sosem dorzucamy jeszcze świeżą natkę pietruszki i grecki ser feta.

W przepisie jest spora ilość oliwy, a rodowici Kreteńczycy z pewnością dodaliby jej jeszcze więcej. Kluczowe jest, aby to była oliwa z oliwek dobrej jakości. To ona w dużej mierze wpływa na smak dania, dlatego tu nie warto oszczędzać.

Przepis: Grecki makaron w pomidorach

Proste i sycące danie rodem z Krety.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
496 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki makaronu orzo (lub kritharaki)
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie daniaCebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko, aż się zacznie szklić. Dorzuć na patelnię makaron, smaż 3-4 minuty, dodaj passatę i wodę. Gotuj, aż makaron napęcznieje i wchłonie część płynu.
  2. Serwowanie daniaDopraw danie solą, pieprzem, oregano. Podawaj posypane natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Inne pomysły na makaron orzo w sosie

Makaron kritharaki czy też makaron orzo w sosie można również przyrządzić w wersji na ostro. Wówczas razem z cebulą wrzuć na rozgrzaną oliwę pokrojoną drobno ostrą papryczkę. Możesz też dodać do sosu dowolną ilość chili, w zależności od tego, jak pikantne dania preferujesz.

Makaron na drugi dzień bardzo mocno pęcznieje, ale jeśli zostanie, można zrobić z niego prostą zapiekankę: wystarczy posypać makaron z sosem ulubionym serem lub mieszanką serów i zapiec.

Czytaj też:
Do sałatki makaronowej dodaj oliwki i pyszny ser. Sekretem jest prosty dressing
Czytaj też:
Zapomnij o ziemniakach! Teraz furorę robią zdrowe frytki z nietypowego warzywa