Najlepszą rozgrzewającą zupę robię w 20 minut. Wystarczy woda i proste składniki

Najlepszą rozgrzewającą zupę robię w 20 minut. Wystarczy woda i proste składniki

Dodano: 
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Wracasz do domu zmarznięty, głodny i jedyne, o czym myślisz, to rozgrzewający, pyszny posiłek? Ten przepis jest dla ciebie. Rozgrzewająca zupa, którą robi się ekspresowo.

Ta zupa z soczewicy to moja tajna broń na zimne dni. Robię ją często, kiedy wracam przemarznięta z długiego spaceru i chcę o prostu szybko zjeść coś, czym się nie tylko najem, ale też czymś, co porządnie mnie rozgrzeje. I ta zupa taka właśnie jest. Składniki są proste, a wszystko zrobisz w mniej niż pół godziny. Do tej zupy nie trzeba żadnego bulionu, wystarczy wlać do garnka zwykłą wodę.

Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy?

Sekretem tej zupy jest krótkie przesmażenie dodatków i przypraw na samym początku. Ten prosty zabieg wydobywa wszystkie smaki i sprawia, że zupa jest aromatyczna i wyrazista. Potem już tylko wystarczy dodać wodę, soczewicę i gotować ją do miękkości. Czerwona soczewica ma tę cudowną zaletę, że już po 20 minutach zaczyna się rozpadać: dlatego tej zupy nawet nie trzeba miksować. Smaku dopełnia mleko kokosowe (zawsze mam w szafce zapas kartoników mleka kokosowego właśnie do tej zupy), które też nieco równoważy ostrość imbiru, chili i czosnku.

Ważne: ilość chili i imbiru dostosuj do swoich upodobań. Jeśli chcesz łagodniejszą zupę, dodaj nieco mniej chili i imbiru niż w przepisie. Jeśli lubisz zupy bardzo ostre, dodaj więcej chili.

Przepis: Szybka zupa z soczewicy

Rozgrzewająca i sycąca zupa.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
379 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNa dnie garnka rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę, imbir, kurkumę, chili i smaż chwilę, mieszając, dodaj czosnek i smaż jeszcze moment, ale uważaj, aby czosnek się nie przypalił. Soczewicę opłucz, w czajniku zagotuj wodę.
  2. Robienie zupyDo garnka wsyp soczewicę i zalej wszystko wrzątkiem. Gotuj ok. 15-20 minut, aż soczewica się zacznie rozpadać. Dodaj mleko kokosowe i dopraw solą do smaku.

Jak podawać zupę z soczewicy?

Zupę z soczewicy możesz podawać już bez żadnych dodatków, ale ładnie wygląda, jeśli udekorujesz wierzch pysznymi dodatkami. U mnie to najczęściej dobra oliwa, ziarenka sezamu i coś zielonego (na zdjęciu jest kiełkujący groszek, ale lubię tę zupę także z dodatkiem dużej ilości świeżej kolendry). Zupę można także posypać ziarnami dyni, słonecznika, ale też posiekanym drobno szczypiorkiem czy skarmelizowaną na maśle posiekaną drobno cebulką.

Zupę można zaserwować także z chrupiącymi grzankami z patelni, które można szykować równolegle w czasie, kiedy zupa się gotuje.

Czytaj też:
Smażę pieczarki i mieszam ze zdrową kaszą. Genialny, tani posiłek robię w niecałe pół godziny
Czytaj też:
Z piersi kurczaka robię chrupiące kotlety. Poznaj sekretny składnik genialnej panierki