Do tego makaronu z kurczakiem nie trzeba kroić żadnych warzyw, bo tego dania można użyć gotowej, mrożonej porcji ulubionych warzyw. Mogą to być dowolne warzywa: marchewka, groszek, por, kukurydza czy fasolka. Możesz tu nawet zrobić miks różnych mrożonek: ważne, żeby było kolorowo. Gotowe danie może być podane zarówno jako obiad, jak i kolacja na ciepło.
Jak zrobić makaron z kurczakiem?
Aby zrobić ten szybki obiad, potrzebujesz garnka do gotowania makaron i patelni lub rondla do przyrządzenia sosu z kurczakiem. To jednoczesne gotowanie i makaronu, i sosu, a dzięki temu całe danie robi się błyskawicznie. Dobrze jest pokroić pierś z kurczaka na niewielkie kawałki (można też wykorzystać polędwiczkę z kurczaka lub filety z udek). Aromatu mięsu nada świeży czosnek oraz odrobina masła (jeśli chcesz, na etapie przesmażania mięsa możesz dodać też własne, ulubione przyprawy).
Inspiracja: To danie można zrobić także w wersji bezmięsnej. Można wówczas zupełnie pominąć kurczaka (zacznij wtedy od przesmażenia czosnku z oliwą i masłem – nie może się przypalić). Można też zastąpić mięso pieczarkami albo kawałeczkami tofu (może być naturalne, może być też wędzone).
Przepis: Makaron z kurczakiem i warzywami
Pomysł na szybki obiad
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 793 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 400 g makaronu penne
- 400 g mrożonych warzyw
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i makaronuKurczaka pokrój na niewielkie kawałki, na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i smaż kilka minut, mieszając. Wstaw do gotowania makaron.
- Szykowanie daniaDo kurczaka dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę, dodaj warzywa, a po kilku minutach śmietanę. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlej wodą z makaronu. Na koniec do sosu dodaj odcedzony makaron, dobrze wszystko wymieszaj.
Jak podawać makaron z kurczakiem?
Makaron z kurczakiem jest najlepszy serwowany od razu, zaraz po przygotowaniu. Możesz go już na talerzu posypać tartym parmezanem lub wiórkami dowolnego, żółtego sera. To danie idealnie komponuje się także z zieleniną: dodaj do makaronu posiekaną natkę pietruszki albo chrupiące kawałeczki selera naciowego.
Jeśli nie zjesz całego dania od razu, resztę można zamienić w pyszną i prostą zapiekankę. Wystarczy przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, zalać śmietanką wymieszaną z dużą ilością żółtego sera i zapiec na złoto.
Czytaj też:
Kuroń pokroił ogórki kiszone i zrobił rewelacyjną surówkę do obiadu. Kilka chwil i gotowe!Czytaj też:
Patent Magdy Gessler na kopytka to prawdziwy hit. Wystarczą cztery tanie składniki