Patent Magdy Gessler na kopytka to prawdziwy hit. Wystarczą cztery tanie składniki

Patent Magdy Gessler na kopytka to prawdziwy hit. Wystarczą cztery tanie składniki

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock
Patent Magdy Gessler to jeden z najpopularniejszych przepisów na kopytka, jaki znajdziecie. Nic dziwnego: idealne proporcje sprawiają, że kluski wychodzą doskonale.

Przy tradycyjnych przepisach żadne udziwnienia nie są potrzebne. Przepis znanej restauratorki Magdy Gessler jest jednym z najpopularniejszych i nic dziwnego. To podstawowy przepis na pyszne kluski z ziemniaków znane w całej Polsce.

Jak zrobić kopytka Magdy Gessler?

Przy robieniu kopytek ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Powinny to być odmiany mączyste, takie jak na przykład Bryza, Tajfun, Cekin czy Gracja. Jeśli kupisz dobre ziemniaki, to połowa sukcesu już za tobą. Ziemniaki można ugotować wcześniej, albo wykorzystać na kopytka ziemniaki, które zostały z obiadu.

Ważny jest sposób gotowania klusek. Magda Gessler do wody dodaje odrobinę oleju. Dzięki temu trikowi kopytka się nie sklejają. Kluczowy jest też czas gotowania, bo chodzi o to, aby kluski nie rozpadły się. Czas należy liczyć od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. To trzy minuty.

Przepis: Kopytka Magdy Gessler

Prosty przepis na tradycyjne kopytka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
831 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę.
  2. Robienie kopytekDoda do ziemniaków jajka, obie mąki i sól. Zagnieć ciasto. Dziel na kawałki, rób z nich rulony i krój na kawałki. Stolnice podsypuj mąką.
  3. Gotowanie kopytekKluski wrzucaj na osolony wrzątek (woda nie powinna mocno bulgotać) z dodatkiem oleju. Gotuj trzy minuty od momentu wypłynięcia.

Jak podawać kopytka z przepisu Magdy Gessler?

Kopytka to jedne z najbardziej uniwersalnych klusek. Można je zajadać same, okraszone jedynie odrobiną masła, ale kopytka są także znakomitym dodatkiem do obiadów. Rewelacyjnie smakują podane z wszelkiego rodzaju sosami i gulaszami. Możesz je polać np. sosem pieczarkowym, czy aromatycznym sosem z leśnych grzybów. Kopytka można podać również w miejsce ziemniaków do zestawu z kotletem czy innym kawałkiem mięsa oraz surówką. Proponujemy np. kotlet schabowy i surówkę z kiszonej kapusty, same kopytka można wówczas okrasić (tak często robiły nasze babcie) drobiną tłuszczu ze smażenia kotletów.

Kopytka z tego przepisu rewelacyjnie smakują jako kopytka odsmażane. Wówczas wystarczy je odgrzać i zrumienić na złoto na patelni. Do takich kopytek można dodać cebulkę oraz kawałki kiełbasy czy boczku.