Są puszyste, smaczne i robi się je bardzo łatwo. Te placuszki z jabłkami przygotują nawet dzieci. Wystarczy wymieszać składniki i dodać do nich jabłka. Gotowe placki można zajadać od razu na ciepło, ale doskonale smakują też podane na zimno. Ten przepis to o wiele prostsza i szybsza wersja, od tradycyjnych racuchów na drożdżach, które potrzebują czasu na wyrastanie ciasta. Tu ciasto można od razu kłaść na patelnię i smażyć.
Jak zrobić placuszki z jabłkami na jogurcie?
Sekretem tych placków jest dodatek jogurtu. To dzięki temu środki spulchniające działają intensywnie, a placuszki idealnie wyrastają. Do placków można jabłka pokroić, można je też zetrzeć na tarce. Placki po usmażeniu najlepiej ułożyć na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Rada: do placków oprócz ekstraktu z wanilii można dodać także odrobinę cynamonu.
Przepis: Placuszki jogurtowe z jabłkami
Szybkie placki na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jabłka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie jabłek i ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj jogurt, cukier, jajka. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój owoce na cienkie plasterki lub w kostkę. Wymieszaj z ciastem.
- Smażenie plackówNakładaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron na złoto.
Jak podawać placuszki z jabłkami?
Placuszki z jabłkami wystarczy oprószyć cukrem pudrem albo polać odrobiną miodu czy syropu klonowego. Do polania można użyć też domowych syropów, np. malinowego albo z pędów sosny. Placuszki jogurtowe doskonale będą smakowały podane z kleksem naturalnego jogurtu, ale też śmietany.
Placki można podać ze świeżymi owocami, ale też z ulubionym dżemem czy szybkim sosem zrobionym z mrożonych owoców. Aby zrobić taki sos, weź np. mrożone maliny i krótko podgrzewaj je w rondelku z odrobiną cukru, aż zaczną puszczać sok. Takie owoce można też zmiksować ze śmietaną czy jogurtem.
W wersji bardziej deserowej gorące jeszcze placki można zaserwować z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Jeśli zrobisz więcej placków, będą świetną przekąską na słodko nawet na drugi dzień. Można je zajadać bez żadnych dodatków.
Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deserCzytaj też:
To mój ulubiony przepis na szybkie ciasto czekoladowe. Sekretem jest jeden dodatek