Gotowe serki na kanapki nie zawsze mają dobry skład. Bywa też, że kosztują sporo, a w smaku okazują się nijakie. Zdrowie mojej rodziny i smak przyrządzanych posiłków są dla mnie bardzo ważne. Dlatego często dodatki do pieczywa przygotowuję samodzielnie. Wiele przepisów wymaga jedynie tanich składników i niewielkich nakładów czasowych, a efekty są znacznie lepsze. Przykładem takiego frykasa jest twarożek ze szczypiorkiem. To lekki i pożywny dodatek do pieczywa, która nie obciąża żołądka, a smakuje znakomicie. Przy okazji obfituje w białko, wapń i witaminę C, więc zdecydowanie warto go spróbować.
Jak zrobić domowy serek na kanapki?
Wykonanie tego smakowitego smarowidła jest banalne. Musisz tylko rozdrobnić twaróg i połączyć go ze śmietaną i z posiekanym szczypiorkiem. Po doprawieniu solą i pieprzem będzie gotowy do podania. Kanapki z jego udziałem prędko znikną z talerzy.
Przepis: Serek na kanapki ze szczypiorkiem
Pyszny dodatek do chleba, który zrobisz z zaledwie 4 składników.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 66 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 pęczek szczypiorku
- 50 ml śmietany 18%
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówTwaróg włóż do miski, rozdrobnij za pomocą widelca. Szczypiorek opłucz i posiekaj.
- Robienie serka na kanapkiDo twarogu dodaj śmietanę oraz szczypiorek. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Jak podać twarożek ze szczypiorkiem?
Ten pyszny serek na kanapki świetnie smakuje ze świeżym chlebem razowym. To ulubione połączenie mojej rodziny i takich kromek potrafią zjeść na raz tyle, że czasem już kolejnego dnia muszę robić kolejną porcję smarowidła. Twarożkiem ze szczypiorkiem możesz również smarować białe pieczywo takie jak bagietka czy kajzerka, wytrawne naleśniki albo placki ziemniaczane. Dobrym pomysłem będzie też zjedzenie go z makaronem lub zamknięcie w cieście na pierogi.
Wskazówki dotyczące przepisu na serek na kanapki
Do zrobienia tego smakowitego dodatku do pieczywa możesz użyć twarogu tłustego lub chudego. Jeśli zależy ci na lżejszym, wręcz dietetycznym smarowidle, postaw na nabiał z niską zawartością tłuszczu. W takim wypadku zamień jeszcze śmietanę na gęsty jogurt naturalny lub skyr. Jeśli natomiast chcesz, by twarożek ze szczypiorkiem był bardziej wyrazisty, użyj więcej zieleniny. Możesz również pokusić się o dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku. Ciekawym urozmaiceniem smaku tego dodatku do pieczywa będą też suszone pomidory, oliwki lub kapary.
Czytaj też:
Tę pastę do pieczywa robię z 2 tanich składników. Jest pyszna i bardzo pożywnaCzytaj też:
Mój mąż robi najlepsze mięsiwo do kanapek pod słońcem. Jego przepis na tę pastę jest banalny