Mój mąż robi najlepsze mięsiwo do kanapek pod słońcem. Jego przepis na tę pastę jest banalny

Mój mąż robi najlepsze mięsiwo do kanapek pod słońcem. Jego przepis na tę pastę jest banalny

Dodano: 
Kanapka z metką i cebulą
Kanapka z metką i cebulą Źródło: Pixabay
Pasta z boczku, zwana też metką, to prosty dodatek do chleba, któremu trudno się oprzeć. Mój mąż ma na niego prosty przepis. Spróbuj koniecznie.

Metka to pyszny dodatek do chleba, który w moim domu pojawił się za sprawa mojego męża. Spróbował go podczas wypadu w góry i tak mu posmakował, że postanowił nauczyć się go przygotowywać. Początkowo nie byłam przekonana do jedzenia pasty z boczku, ale szybko zmieniłam zdanie. Jest tak przyjemna w smaku i aromatyczna, że każdy powinien jej choć raz skosztować.

Smaczną metkę możesz oczywiście kupić w sklepie, ale znalezienie wyrobu zawierającego minimum 90% mięsa i pozbawionego dodatków, mających na celu wzmocnienie smaku i przedłużenie jego trwałości, jest rzadkością. Domowy rarytas zdążysz zjeść w 4-5 dni, a smak ma znacznie lepszy.

Jak zrobić pyszną metkę?

Przygotowanie tego dodatku do chleba jest wręcz banalne. Musisz zmielić surowy boczek i wymieszać go z dodatkami. U mnie są to suszony majeranek, czosnek granulowany i odrobina czarnego pieprzu. Tyle w zupełności wystarczy, by pokreślić smak mięsa.

Przepis: Metka

Pyszna pasta z boczku, która znakomicie pasuje do chleba.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
247 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g surowego boczku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaZ boczku usuń skórę, kości oraz chrząstki. Pokrój go w większą kostkę. Zmiel go w maszynce do mięsa, używając sita o niewielkich oczkach.
  2. Robienie metkiDo rozdrobnionego mięsa dodaj majeranek, czosnek granulowany oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przenieś metkę do słoika, zakręć go i wstaw do lodówki na godzinę.

Jak podawać metkę?

Metka to przede wszystkim doskonały dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Możesz nią też wzbogacić jajecznicę, dania z makaronem lub ugotowane i ubite na purée ziemniaki do obiadu. Te wszystkie opcje przetestował mój mąż i zarzeka się, że są wyśmienite.

Moim zdaniem metka najlepiej smakuje drugiego dnia od zrobienia, rozsmarowana na świeżutkim chlebie na żytnim zakwasie. Do takiej kanapki dodaję jeszcze pokrojoną w talarki czerwoną cebulę i jestem więcej niż zadowolona.

Inne warianty domowej metki

Pastę z boczku możesz dodatkowo doprawić, korzystając np. z mielonego ziela angielskiego, gałki muszkatołowej czy słodkiej papryki. Jeśli chcesz, aby smak metki był wyrazisty, dodaj do niej 1 średnią cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku. Dodatki starannie posiekaj i połącz z rozdrobnionym boczkiem lub zmiel je w maszynce razem z mięsem.

Czytaj też:
Pasta kanapkowa z wątróbki lepsza niż pasztet. Przepis znalazłam u mojej babci
Czytaj też:
Przepis na domowy smalec. Te dodatki doskonale podkręcą jego smak

Źródło: Smaki.pl