Pieczarki faszerowane to przekąska uniwersalna. Można zajadać ją jako kolację (np. w towarzystwie chrupiących grzanek lub dobrego, ciemnego pieczywa), podać jako ciepłą przekąskę na imprezie, albo na zimno kłaść na kanapkach. Takie pieczarki mogą być też dodatkiem do dań mięsnych, można je także serwować z ziemniakami. Ich zrobienie jest łatwe i szybkie.
Jak zrobić pieczarki faszerowane?
Do zrobienia przekąski najlepiej wykorzystać duże odmiany pieczarek – są idealne do faszerowania. Do farszu dodaje się także trzonki grzybów, aby nic się nie zmarnowało. Trzeba je jednak najpierw przesmażyć z cebulą i czosnkiem. Chodzi też o to, aby odparować z nich ewentualny nadmiar wody. Dzięki temu sam farsz będzie aromatyczny i wyrazisty w smaku. Pazura całości dodają kapary, ale jeśli nie masz ich w kuchni, możesz ten składnik pominąć. Dobrze jednak wówczas dodać do farszu coś, co dodatkowo zaostrzy i podkręci smak. Może to być ostra papryczka albo pokrojony drobno ogórek konserwowy.
Przepis: Pieczarki faszerowane
Prosty przepis na zapiekane pieczarki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 222 w każdej porcji
Składniki
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 100 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie pieczarek i farszuZ pieczarek wytnij trzonki i zetrzyj je na tarce. Cebulę o czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć starte pieczarki, smaż, aż się lekko zrumienią, a płyn odparuje. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż cebula się zeszkli. Dopraw wszystko solą, pieprzem, dodaj kapary i natkę pietruszki.
- Pieczenie pieczarekDo każdej pieczarki włóż odrobinę masła, farsz i przykryj wszystko żółtym serem. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Pieczarki można podawać z ostrymi sosami na bazie pomidorów czy papryki, ale też łagodnymi sosami jogurtowymi (np. czosnkowym, pietruszkowym czy koperkowym).
Inne pomysły na pieczarki faszerowane
Ze składem farszu można eksperymentować. Jeśli nie chcesz dodawać do niego trzonków pieczarek, a lubisz mięsne nadzienia, możesz razem z cebulą i czosnkiem przesmażyć pokrojony drobno boczek lub mięso mielone. W wersji warzywnej świetnym patentem jest zrobienie farszu ze szpinaku (przesmaż liście szpinaku z cebulą i czosnkiem, aż liście zmniejszą objętość, a sok odparuje). Do samego farszu również można dodać ser, także sery pleśniowe.
Zamiast trzonków pieczarek (albo razem z nimi) na patelni można przesmażyć także tarte warzywa, np. marchewkę albo seler.
Czytaj też:
Gdy mam dosyć mięsa, robię tę szybką zapiekankę. Używam tylko 3 warzyw i seraCzytaj też:
Moja przyjaciółka tylko tak piecze karkówkę. Mięso jest soczyste i miękkie, a ona zbiera same komplementy