Trafiłam w sklepie na to zdrowe ziarno. Szybko zrobiłam pyszną sałatkę na słodko, która oczarowuje smakiem

Trafiłam w sklepie na to zdrowe ziarno. Szybko zrobiłam pyszną sałatkę na słodko, która oczarowuje smakiem

Dodano: 
Słodka sałatka z sorgo
Słodka sałatka z sorgo Źródło: Shutterstock / Sofiia Popovych
Moja sałatka na słodko smakuje prawie jak deser. Zrobiłam ją z nieznanego mi wcześniej składnika. Wyszło bardzo smacznie, a przy tym zdrowo. Teraz częściej będę sięgać po sorgo.

Moja sałatka na słodko powstała trochę przypadkiem. Podczas zakupów na sklepowej półce wypatrzyłam sorgo i pomyślałam, że spróbuję czegoś nowego. Na opakowaniu napisano, że można z niego zrobić smakowitą sałatkę z dodatkiem orzechów. Od razu wydała mi się świetną alternatywą dla owsianki. Nie pomyliłam się bardzo.

Jak zrobić sałatkę na słodko z sorgo?

Wykonanie tej słodkiej sałatki zajmuje chwilę, gdy masz już ugotowane sorgo. Jego przyrządzenie jest tak samo proste, jak przypadku innych kasz — po prostu wrzucasz ziarno do delikatnie osolonego wrzątku i doprowadzasz do miękkości. Resztę pracy wykonuje czas.

Słodką sałatkę zrobiłam, łącząc sorgo z moimi ukochanymi orzechami laskowymi i płatkami migdałów. Dla słodyczy użyłam jeszcze trochę miodu, a dla przełamania tego smaku dodałam nieco cynamonu. Wyszło lepiej niż smacznie, więc polecam spróbować.

Przepis: Słodka sałatka z sorgo

Pyszna sałatka na słodko, która zastępuje mi deser.

Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
349 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy sorgo
  • ¾ szklanki orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSorgo przepłucz zimną wodą. Zalej ją 3 szklankami wody, dodaj szczyptę soli. Doprowadź odo wrzenia i gotuj przez 40-50 minut. W tym czasie posiekaj orzechy laskowe.
  2. Robienie słodkiej sałatkiGdy sorgo wchłonie wodę, wymieszaj je dokładnie z cynamonem i miodem. Dodaj orzechy.

Jak podawać sałatkę na słodko?

Słodka sałatka dobrze smakuje na ciepło. Jest wtedy ciekawą alternatywą owsianki, która syci na równie długo. Możesz do niej dodać jeszcze świeże owoce, a o głodzie zapomnisz może i nawet na pół dnia.

Jadłam też sałatkę na słodko z sorgo po całkowitym ostudzeniu i także mnie zachwyciła. Opcja zabrania jej w słoiku na drogę, jaka się wtedy pojawia, jest sporym atutem tego dania. Dla mnie to również pyszny awaryjny deser, bo kaszę zawsze mam już pod ręką, a czekolady czy cukierków staram się w ogóle nie kupować.

Inne warianty słodkiej sałatki

Sorgo jest bezglutenowe, zawiera antyoksydanty i znaczną ilość roślinnego białka. Trudno więc o równie dobry zamiennik bazy do słodkiej sałatki. Kasza jaglana czy komosa ryżowa, które mają mnóstwo białka, mają też bardziej wyraziste nuty smakowe, które w mojej opinii nie pasują do dań na słodko.

Sałatkę na słodko można jednak urozmaicić w inny sposób. Dodatek sezonowych owoców zawsze będzie dobrym pomysłem. Do orzechów świetnie pasują jabłka i gruszki. Możesz też postawić na egzotyczne mango czy banana. Te owoce dodadzą kompozycji słodyczy, wiec być może przyda się urozmaicenie smaku o odrobinę soku z cytryny, by całość nie była przytłaczająca.

Czytaj też:
Zamiast wymyślnych deserów, na podwieczorek robię tę sałatkę. To istna bomba witaminowa
Czytaj też:
Grilluję brzoskwinie i podaję z kremowym serem i szynką. Moja rodzina szaleje za tą nietypową sałatką