Zapiekanki śniadaniowe zrobisz w 15 minut. Wystarczy, że masz w domu bułki i jajka

Zapiekanki śniadaniowe zrobisz w 15 minut. Wystarczy, że masz w domu bułki i jajka

Dodano: 
Jajko pieczone w bułce
Jajko pieczone w bułce Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna
Zamiast zwykłej jajecznicy, upiecz jajka w bułkach. To niebanalne danie robi się łatwo i szybko. Dodatkowa zaleta: można wykorzystać do niego lekko czerstwe już bułki.

To śniadanie zrobi się niemal samo, bo uszykowanie tego przysmaku zajmie ci kilka minut, a potem już tylko wystarczy czekać, aż bułki się zapieką. To śniadaniowa zapiekanka z jajkiem w roli głównej. Jajka w bułkach sycą na długo i smakują rewelacyjnie.

Jak zrobić jajka w bułkach?

Do zrobienia tego przysmaku najlepiej nadają się zwykłe bułki pszenne, ale możesz też wykorzystać zdrowsze grahamki. Bułki trzeba wydrążyć, aby zrobić miejsce na jajko. Trzeba to zrobić ostrożnie, aby nie przedziurawić bułek, bo wtedy jajko może wypłynąć.

Bułeczki w środku należy wysmarować masłem, warto też do środka dać odrobinę żółtego sera. Jeśli chcesz mieć w swoim śniadaniu mięsny akcent, to możesz też dołożyć pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek (ten ostatni najlepiej krótko przesmażyć wcześniej na patelni).

Czas pieczenia podany w przepisie jest orientacyjny. Piecz je tak długo, aż jajka będą miały pożądaną przez ciebie konsystencję. Naszym zdaniem idealnie jest, kiedy żółtka pozostaną lekko płynne, jednak są osoby, które lubią mieć dobrze ścięte zarówno białko jak i żółtko.

Przepis: Jajka w bułkach

Prosty przepis na sycące śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 4 bułki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 4 łyżeczki mała
  • 1 gałązka koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie bułekZetnij wierzch każdej bułki i delikatnie wydrąż ją w środku. Środek wysmaruj masłem i posyp odrobiną sera. Do każdej bułki wbij jajko i posyp wierzch resztą sera. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczenie bułekBułki zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (aż jajko się zetnie). Gotowe bułki posyp posiekanym drobno koperkiem.

Gotowe jajka w bułkach możesz także posypać drobno posiekanym szczypiorkiem oraz udekorować kolorowymi kawałkami warzyw, np. rzodkiewką czy papryką.

Rada: ścięty wierzch bułki możesz posmarować masłem i również zapiec na chrupko, wówczas możesz go położyć niczym pokrywkę na gotowych jajkach w bułkach.

Inne pomysły na jajka w bułkach

Ta śniadaniowa zapiekanka daje wiele możliwości, bo tak naprawdę oprócz jajka możesz włożyć do środka również inne ulubione dodatki. To także wiele możliwości podania bułek. Idealnie smakują w towarzystwie kawałków łososia wędzonego na zimno, czy prostej sałatki pomidorowej (pokrój pomidory w kostkę, wymieszaj z odrobiną oliwy i dopraw solą oraz pieprzem).

Czytaj też:
Wydrąż bułki i zapiecz z pysznym farszem. Prosty sposób na rewelacyjne zapiekanki
Czytaj też:
Bułki lepsze niż z piekarni robię w domu. Te bułeczki śniadaniowe z sezamem zawsze wychodzą