Bułki lepsze niż z piekarni robię w domu. Te bułeczki śniadaniowe z sezamem zawsze wychodzą

Bułki lepsze niż z piekarni robię w domu. Te bułeczki śniadaniowe z sezamem zawsze wychodzą

Dodano: 
Bułeczki z sezamem
Bułeczki z sezamem Źródło: Shutterstock / Arieh
Czy jest coś lepszego niż domowe pieczywo? Te bułeczki śniadaniowe są idealnie miękkie i mają chrupiącą skórkę obsypaną sezamem.

Zrobienie domowego, pachnącego pieczywa, wbrew pozorom nie jest trudne. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z takimi wypiekami, te bułeczki z sezamem są idealne na początek. Z ich zrobieniem poradzą sobie również najmłodsi domownicy. Nie jest to przepis błyskawiczny, bo ciasto drożdżowe potrzebuje, aby je dobrze wyrobić, a potem musi mieć czas, aby wyrosnąć. Jednak samo przygotowanie ciasta i potem bułek jest bardzo proste.

Jak zrobić bułeczki śniadaniowe z sezamem?

Podstawą bułek z sezamem jest proste ciasto drożdżowe. Zrobisz je szybko, jeśli masz w domu robot z hakiem do wyrabiania ciasta. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Na tę czynność trzeba poświęcić 10-15 minut. Z mojego przepisu wychodzi, w zależności od wielkości, 8-10 bułek.

Przepis: Bułki z sezamem

Domowe bułeczki śniadaniowe.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie zaczynuZrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą).
  2. Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części, uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz ok. 20 minut.

Bułki z sezanem najlepiej smakują jedzone tego samego dnia. Nie bez powodu mówi się o nich bułki śniadaniowe, są idealnym dodatkiem do śniadania. Świeże, jeszcze lekko ciepłe bułeczki posmaruj masłem i oprósz solą: w takiej wersji często już nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Do bułek pasują dowolne dodatki wytrawne (np. sałata, ser, szynka, jajko czy tuńczyk), ale też słodkie (takie jak miód, dżemy, konfitury czy kremy orzechowe albo czekoladowe).

Przepis na bułeczki śniadaniowe można modyfikować, zmieniając dodatki. Bułki można posypać również makiem, czarnuszką, pestkami słonecznika.

Jak wykorzystać bułki z sezamem?

Jeśli nie zjesz bułek od razu, można z nich zrobić rewelacyjne grzanki. Pokrojone w plastry lub w kostkę wystarczy skropić mocno oliwą i przesmażyć na złoto (na patelnię można również dorzucić odrobinę masła). Takie grzanki są świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek, można je też podać do kremowych zup. Z bułek można zrobić też serowe grzanki: posmaruj bułki masłem, posyp tartym serem i zapiecz na złoto w piekarniku.

Czytaj też:
Jagodzianki mojej mamy są oszczędne, a pyszne. Lepszych nie znajdę w żadnej cukierni
Czytaj też:
Weź ciasto francuskie i zrób genialny dodatek do mleka. Minicroissanty biją na głowę gotowe płatki

Źródło: smaki.pl