Prosty przepis na strudel z jabłkami. Ten najlepszy szybki deser podaję z gałką lodów

Prosty przepis na strudel z jabłkami. Ten najlepszy szybki deser podaję z gałką lodów

Dodano: 
Strudel z jabłkami
Strudel z jabłkami Źródło: Shutterstock / New Africa
Strudel z jabłkami to przepyszne ciasto na co dzień i od święta, które przygotujesz w bardzo krótkim czasie. Poznaj przepis na szybki strudel z jabłkami.

Strudel z jabłkami to ciasto pochodzące z kuchni austro-węgierskiej, które łączy proste składniki, czyli wielowarstwowe ciasto deserowe (ciasto półfrancuskie z dodatkiem drożdży) oraz owoce. Strudel można również przygotować z wytrawnymi dodatkami np. z grzybami, mięsem lub warzywami. Sposobem na ograniczenie czasu przygotowywania pysznego wypieku jest skorzystanie z gotowego ciasta francuskiego, które dostępne jest w każdym sklepie spożywczym. Taki strudel nie wymaga wiele pracy i niewiele różni się pod względem smaku od tradycyjnego wypieku.

Jak wybrać ciasto francuskie na strudel z jabłkami?

Wybierając ciasto francuskie, zwróć uwagę na jego skład, który wpływa na smak gotowych wypieków oraz ich wartości odżywcze. Ja najczęściej wybieram ciasto francuskie mrożone o krótkim składzie, w którym znajduje się masło. Mrożone ciasto francuskie musisz rozmrozić przed przystąpieniem do przygotowywania wypieków, ale pamiętaj, aby zbytnio go nie ogrzać – ciasto powinno być chłodne. Najlepiej rozmrażać ciasto w lodówce. Jeżeli kupisz świeże ciasto francuskie, to wyjmij je z lodówki, gdy będziesz mieć gotowe jabłka na nadzienie. Niska temperatura ciasta francuskiego sprawia, że pięknie wyrasta podczas pieczenia i rozwarstwia się na delikatne, chrupiące listki.

Jakie jabłka nadają się na strudel z jabłkami?

Do przygotowania strudla z jabłkami możesz użyć świeżych jabłek o słodkim lub kwaskowatym smaku oraz smażonych jabłek ze słoika. Poniższy przepis uwzględnia dodanie świeżych jabłek, które polecam pokroić w niewielką kostkę lub na plasterki.

Jeżeli preferujesz wypieki, w których wyczuwalne są kawałki owoców, to wybierz twarde jabłka (np. Honeycrisp, Gala, Fuji), które nie rozpadną się podczas pieczenia. Jabłka o delikatnym, miękkim miąższu (np. Antonówka, Lobo) szybko miękną podczas pieczenia, tworząc razem z cukrem i cynamonem aromatyczne, delikatne nadzienie.

Jeżeli masz w zasięgu ręki gotowe ciasto francuskie oraz jabłka, to możesz przystąpić do przygotowywania wypieku, który jest gotowy w około 30 minut.

Przepis: Strudel z jabłkami

Szybka wersja słynnego deseru.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
163 w każdej porcji

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego

Na nadzienie:

  • 2 duże lub 3 średnie jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka białego lub brązowego cukru

Do posmarowania ciasta:

  • 1 całe jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę.
  2. WykonanieZimne ciasto francuskie rozłóż na blacie. Równomiernie posyp je cynamonem i cukrem, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na posypanym cynamonem i cukrem cieście ułóż kawałki jabłek. Wskazówka: możesz również wymieszać pokrojone jabłka z cynamonem i cukrem, a następnie wyłożyć je na ciasto. W międzyczasie włącz piekarnik, ustawiając temperaturę 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Polecam sprawdzić na opakowaniu ciasta francuskiego zalecenia dotyczące temperatury pieczenia, bo niektóre produkty gotowe powinny być pieczone w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza.
  3. Zwijanie ciastaZwiń ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i delikatnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub na blachę z wyposażenia piekarnika. Nakłuj wierzch strudla w kilku miejscach ostrym nożem lub patyczkiem do szaszłyków.
  4. Smarowanie jajkiemJajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj jajkiem wierzch strudla.
  5. PieczenieWstaw strudel z jabłkami do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Gotowe ciasto ma złoty kolor i jest wyrośnięte. Upieczony strudel z jabłkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Jak podawać strudel z jabłkami?

Strudel z jabłkami (podobnie jak szarlotkę) możesz podawać na ciepło i na zimno. Polecam jako dodatek do strudla wykorzystać lody śmietankowe lub lody waniliowe. Możesz również posypać strudel z jabłkami cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu.

Opcjonalne dodatki do nadzienia

Smak strudla z jabłkami możesz wzbogacić, układając na cieście francuskim nie tylko jabłka, ale także namoczone i odciśnięte z nadmiaru wody rodzynki oraz drobno posiekane orzechy. Jeżeli lubisz smak przypraw korzennych, to polecam doprawić nadzienie mielonymi goździkami oraz kardamonem. Nadzienie możesz też przygotować z dodatkiem innych owoców świeżych lub suszonych np. wiśni, jabłek, śliwek, żurawiny, borówek, jagód oraz malin.

Czytaj też:
Te puchate, szybkie placki smakują o każdej porze dnia. Wlewam do nich mój ulubiony napój
Czytaj też:
Ten napój znakomicie orzeźwia i jest bardzo zdrowy. Potrzebujesz tylko 3 składników