Pieczone warzywa to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad, przy którym nie trzeba się za wiele napracować. Z piekarnika wyciągam gotowe do jedzenia aromatyczne warzywa i podaję z lekkim sosem.
Jak zrobić pieczone warzywa?
Pieczone warzywa można zrobić na wiele sposobów, ja lubię mieć w takiej warzywnej mieszance ziemniaki. Ziemniaki można wrzucić bezpośrednio do warzyw i zapiekać, jednak trzeba wtedy pilnować, aby ziemniaki rzeczywiście doszły i nie były w środku surowe. Dlatego można (sama tak najczęściej robię) obgotować wstępnie ziemniaki i dopiero dodać je do reszty warzyw i zamarynować w przyprawach. Do pieczenia wybieram ziemniaki z cienką skórką, których nie trzeba obierać. W moim ulubionym zestawie koniecznie musi się znaleźć cukinia oraz czerwona cebula i papryka. Czosnek dodaję w całości. Potem jego upieczony miąższ można wycisnąć na warzywa, albo – i bardzo ten patent polecam – dodać do sosu jogurtowego razem ze świeżym czosnkiem. Ja upieczony czosnek wykorzystuję też czasem do smarowania grzanek: wystarczy rozsmarować go na chrupiącym pieczywie i posypać odrobiną soli.
Sos czosnkowy, który jest w przepisie to najprostszy z możliwych sos jogurtowy. Jeśli chcesz, możesz modyfikować jego smak (dając np. mniej czosnku lub dodając odrobinę miodu czy np. skórki otartej z limonki, można też dodać zioła takie jak świeża mięta, bazylia, natka pietruszki albo koperek).
Przepis: Pieczone warzywa z sosem czosnkowym
Pomysł na zdrowy i smaczny posiłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 10 małych ziemniaków
- 1 cukinia
- 2 główki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
na sos:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywZiemniaki pokrój na mniejsze cząstki i wstaw na 15 minut do gotowania. Pozostałe warzywa pokrój. Obgotowane ziemniaki i resztę warzyw skrop oliwą i dobrze wymieszaj z przyprawami. Z główek czosnku odetnij górę i mocno skrop oliwą.
- Pieczenie warzywPrzełóż pokrojone warzywa i główki czosnku do folii aluminiowej lub łódek z papieru i lekko zawiń lub zwiąż. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gotowe warzywa podawaj z sosem czosnkowym
- Robienie sosuJogurt wymieszaj z przeciśniętych przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Jakie warzywa nadają się do pieczenia?
Nie traktuj mojego przepisu sztywno, bo jeśli masz w domu inne warzywa, które chcesz zużyć, śmiało dodaj je do mieszanki. Ja robiłam już wersję z marchewką i pietruszką, bardzo też lubię dodać do całości pokrojone w plastry buraki. Jeśli chcę, aby warzywa dusiły się we własnym sosie, wkrajam do nich świeże pomidory. Z kolei jesienią obowiązkowo dorzucam pokrojoną w kostkę dynię.
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!Czytaj też:
Zapiekam trzy składniki i robię przepyszną pastę do kanapek i makaronu. Prosty przepis dla każdego