Kroję warzywa, zawijam i piekę. Do ich podania wystarcza mi lekki sos, a smak dania zachwyca

Kroję warzywa, zawijam i piekę. Do ich podania wystarcza mi lekki sos, a smak dania zachwyca

Dodano: 
Pieczone warzywa
Pieczone warzywa Źródło: Shutterstock / Happy Foods Tube
Te pieczone warzywa robię zawsze, kiedy nie mam pomysłu na obiad. Bazą są sycące ziemniaki, a sekretem prosty i lekki sos na bazie jogurtu.

Pieczone warzywa to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad, przy którym nie trzeba się za wiele napracować. Z piekarnika wyciągam gotowe do jedzenia aromatyczne warzywa i podaję z lekkim sosem.

Jak zrobić pieczone warzywa?

Pieczone warzywa można zrobić na wiele sposobów, ja lubię mieć w takiej warzywnej mieszance ziemniaki. Ziemniaki można wrzucić bezpośrednio do warzyw i zapiekać, jednak trzeba wtedy pilnować, aby ziemniaki rzeczywiście doszły i nie były w środku surowe. Dlatego można (sama tak najczęściej robię) obgotować wstępnie ziemniaki i dopiero dodać je do reszty warzyw i zamarynować w przyprawach. Do pieczenia wybieram ziemniaki z cienką skórką, których nie trzeba obierać. W moim ulubionym zestawie koniecznie musi się znaleźć cukinia oraz czerwona cebula i papryka. Czosnek dodaję w całości. Potem jego upieczony miąższ można wycisnąć na warzywa, albo – i bardzo ten patent polecam – dodać do sosu jogurtowego razem ze świeżym czosnkiem. Ja upieczony czosnek wykorzystuję też czasem do smarowania grzanek: wystarczy rozsmarować go na chrupiącym pieczywie i posypać odrobiną soli.

Sos czosnkowy, który jest w przepisie to najprostszy z możliwych sos jogurtowy. Jeśli chcesz, możesz modyfikować jego smak (dając np. mniej czosnku lub dodając odrobinę miodu czy np. skórki otartej z limonki, można też dodać zioła takie jak świeża mięta, bazylia, natka pietruszki albo koperek).

Przepis: Pieczone warzywa z sosem czosnkowym

Pomysł na zdrowy i smaczny posiłek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 10 małych ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 2 główki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

na sos:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywZiemniaki pokrój na mniejsze cząstki i wstaw na 15 minut do gotowania. Pozostałe warzywa pokrój. Obgotowane ziemniaki i resztę warzyw skrop oliwą i dobrze wymieszaj z przyprawami. Z główek czosnku odetnij górę i mocno skrop oliwą.
  2. Pieczenie warzywPrzełóż pokrojone warzywa i główki czosnku do folii aluminiowej lub łódek z papieru i lekko zawiń lub zwiąż. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gotowe warzywa podawaj z sosem czosnkowym
  3. Robienie sosuJogurt wymieszaj z przeciśniętych przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Jakie warzywa nadają się do pieczenia?

Nie traktuj mojego przepisu sztywno, bo jeśli masz w domu inne warzywa, które chcesz zużyć, śmiało dodaj je do mieszanki. Ja robiłam już wersję z marchewką i pietruszką, bardzo też lubię dodać do całości pokrojone w plastry buraki. Jeśli chcę, aby warzywa dusiły się we własnym sosie, wkrajam do nich świeże pomidory. Z kolei jesienią obowiązkowo dorzucam pokrojoną w kostkę dynię.

Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!
Czytaj też:
Zapiekam trzy składniki i robię przepyszną pastę do kanapek i makaronu. Prosty przepis dla każdego