Ekspresowy sos do makaronu zrobisz z wędzonego łososia. 15 minut i gotowe!

Ekspresowy sos do makaronu zrobisz z wędzonego łososia. 15 minut i gotowe!

Dodano: 
Sos z wędzonego łososia
Sos z wędzonego łososia Źródło: Shutterstock / Irina Burakova
Sos z wędzonego łososia to idealny sos do makaronu. To pomysł na pyszny obiad, kiedy nie masz czasu na długie stanie przy garach, bo wszystko przygotujesz w kwadrans.

Ten sos do makaronu to proste składniki i prosty sposób przygotowania. Nastaw gotować makaron i jednocześnie zacznij szykować sos z wędzonego łososia i śmietany. Już po 15 minutach będziesz mógł siadać do stołu i zajadać się tym pysznym obiadem. Takie danie można przygotować także na kolację. Jest doskonałe także na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi.

Jak zrobić sos z wędzonego łososia?

Do zrobienia tego dania potrzebny jest łosoś wędzony na gorąco. Mogą to być np. popularne brzuszki z łososia, często w sklepach można kupić również skrawki wędzonego łososia. Ta ostatnia opcja wychodzi najtaniej, a taka ryba idealnie nadaje się do naszego sosu. Do ryby wystarczy dodać jedynie śmietanę i proste przyprawy. My proponujemy suszone oregano. Kiedy sos jest gotowy, dodaj do niego makaron (i ewentualnie odrobinę wody z gotowania makaronu), wymieszaj wszystko i podawaj od razu.

Przepis: Sos z wędzonego łososia

Prosty sos do makaronu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
358 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie łososiaŁososia obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć rybę.
  2. Robienie sosuDodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.

Inne pomysły na sos z wędzonego łososia

Nasz przepis na sos do makaronu z wędzonego łososia jest podstawowym przepisem, który możesz modyfikować. Przede wszystkim tego typu sos można wzbogacić o dodatek zieleniny. Idealnie będzie tu pasowała posiekana drobno natka pietruszki albo posiekany drobno szczypiorek. Smak sosu podkręci także czosnek. Przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek dodaj na patelnię razem z rybą.

Jeśli lubisz sycące, zawiesiste sosy, pod koniec duszenia dorzuć na patelnię starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie. Idealnie nadaje się tu wyrazisty cheddar albo gouda. Gotowy sos warto oprószyć parmezanem.

Do sosu można dodać także warzywa. Z łososiem idealnie skomponują się brokułowe różyczki albo liście szpinaku. Warzywa po prostu dorzuć na patelnię (brokuł najlepiej podzielić na małe cząstki, alby nie było konieczności zbyt długiego duszenia, szpinak przyrządzi się z kolei błyskawicznie).

Czytaj też:
Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz
Czytaj też:
Pieczone bataty z ciecierzycą to moje odkrycie. Prosty przepis na lekką kolację lub przekąskę