Pieczone bataty z ciecierzycą to moje odkrycie. Prosty przepis na lekką kolację lub przekąskę

Pieczone bataty z ciecierzycą to moje odkrycie. Prosty przepis na lekką kolację lub przekąskę

Dodano: 
Pieczone bataty i ciecierzyca
Pieczone bataty i ciecierzyca Źródło: Shutterstock / DronG
Jeżeli uwielbiasz pieczone ziemniaki, to wypróbuj orientalną wersję tego dania. Pieczone bataty z ciecierzycą i guacamole to potrawa, która łączy smaki m.in. kuchni marokańskiej i meksykańskiej. Przepis jest prosty.

Gdy po raz pierwszy zrobiłem pieczone bataty z ciecierzycą (inaczej cieciorką) i guacamole to przekąska w mig zniknęła ze stołu. Przegryzka ta pozwala mi eksperymentować w kuchni z różnymi smakami – jej główne składniki mają delikatny smak, który podkreślam, dodając ulubione przyprawy. Lubię przygotować ją na lekką kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.

Jak zrobić pieczone bataty z ciecierzycą?

Bataty mają lekko słodkawy smak. Aby po upieczeniu przekąska nie były mdła, warto wykorzystać wyraziste przyprawy. Ja stosuję sól i pieprz do batatów, a do ciecierzycy dodaję m.in. odrobinę cynamonu, ostrą paprykę, kurkumę oraz świeży korzeń imbiru. Przepis podstawowy na guacamole uwzględnia dodatek soku z limonki oraz czosnku i soli, ale możesz dodać do awokado również np. papryczkę chili, słodką paprykę lub pomidory.

Do przepisu możesz wykorzystać suchą cieciorkę, którą musisz wcześniej ugotować do miękkości lub ciecierzycę z puszki, która nie wymaga gotowania – wystarczy obtoczyć ją w oliwie lub oleju z przyprawami i zapiec w piekarniku razem z batatami.

Na guacamole wybierz dojrzałe awokado. Dojrzałe awokado jest umiarkowanie miękkie i sprężyste, nie ma na skórce brązowych plam i nie zmienia kształtu po naciśnięciu. Jeżeli awokado jest bardzo miękkie i plastyczne, to zrezygnuj z jego zakupu, bo najprawdopodobniej zaczęło się psuć.

Przepis: Pieczone bataty i ciecierzyca

To przekąska niewymagająca wiele pracy i doświadczenia w kuchni. Na długo zaspokaja mały i duży głód – możesz ją podawać jako przystawkę, przekąskę, danie główne oraz dodatek np. do potraw z grilla.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 4 niewielkie bataty
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz

Na guacamole:

  • 1 duże awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie batatówBataty umyj i starannie wyszoruj ich skórkę miękką szczoteczką lub nową gąbką kuchenną. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój wzdłuż na centymetrowe plastry. Do małej miseczki wlej 2 łyżki oliwy (opcjonalnie oleju do smażenia). Za pomocą silikonowego pędzelka lub zwilżonego w oliwie ręcznika kuchennego natrzyj nią każdą połówkę batatów. Ułóż warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie ciecierzycyCiecierzycę przepłucz na sitku zimną wodą i odsącz z nadmiaru płynu. Przełóż na ręcznik papierowy, osusz i wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, kmin, ostrą i wędzoną paprykę, cynamon, kurkumę, a także sól oraz pieprz i wymieszaj. Obtoczoną w przyprawach i tłuszczu ciecierzycę przesyp na blachę obok batów.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) lub 180 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem). Wstaw blaszkę z ciecierzycą i batatami do gorącego piekarnika i piecz do momentu, aż bataty zmiękną (ok. 25 minut), a ciecierzyca stanie się złota i chrupiąca.
  4. Przygotowanie guacamoleAwokado przetnij na pół. Obróć obie połówki w przeciwnych kierunkach i usuń pestkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wyciśnij sok z limonki (opcjonalnie cytryny). Wybierz cały miąższ awokado i przełóż do niewielkiej miski. Rozdrobnij go widelcem, dodaj czosnek i wymieszaj. Dopraw guacamole sokiem z limonki i solą do smaku.

Jak podawać bataty pieczone z ciecierzycą?

Miękkie bataty wyjmij z piekarnika i posmaruj cienką warstwą guacamole. Na guacamole połóż upieczoną ciecierzycę. Potrawę podawaj na ciepło jako samodzielną przekąskę, danie główne, a także dodatek do innych potraw np. grillowanego mięsa lub warzyw.

Opcjonalne dodatki do pieczonych batatów i ciecierzycy

Pieczone bataty i ciecierzycę możesz podawać nie tylko z guacamole, ale także np. świeżymi pomidorami, zielonym lub czerwonym pesto oraz ulubionymi sosami m.in. sosem czosnkowym, sosem z pieczonej papryki oraz salsą.

Gotowe danie możesz również serwować z serami np. serem mozzarella lub pleśniowym. Do dekoracji tak przygotowanych pieczonych batatów idealnie nadają się świeże zioła np. natka pietruszki lub kolendra.

Czytaj też:
Wrzucam ziemniaki na patelnię i po chwili mam pyszny dodatek do obiadu, a nawet obiad
Czytaj też:
Młode ziemniaki z patelni robię tylko z dwoma dodatkami. To tanie danie wystarcza za obiad