Gdy po raz pierwszy zrobiłem pieczone bataty z ciecierzycą (inaczej cieciorką) i guacamole to przekąska w mig zniknęła ze stołu. Przegryzka ta pozwala mi eksperymentować w kuchni z różnymi smakami – jej główne składniki mają delikatny smak, który podkreślam, dodając ulubione przyprawy. Lubię przygotować ją na lekką kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
Jak zrobić pieczone bataty z ciecierzycą?
Bataty mają lekko słodkawy smak. Aby po upieczeniu przekąska nie były mdła, warto wykorzystać wyraziste przyprawy. Ja stosuję sól i pieprz do batatów, a do ciecierzycy dodaję m.in. odrobinę cynamonu, ostrą paprykę, kurkumę oraz świeży korzeń imbiru. Przepis podstawowy na guacamole uwzględnia dodatek soku z limonki oraz czosnku i soli, ale możesz dodać do awokado również np. papryczkę chili, słodką paprykę lub pomidory.
Do przepisu możesz wykorzystać suchą cieciorkę, którą musisz wcześniej ugotować do miękkości lub ciecierzycę z puszki, która nie wymaga gotowania – wystarczy obtoczyć ją w oliwie lub oleju z przyprawami i zapiec w piekarniku razem z batatami.
Na guacamole wybierz dojrzałe awokado. Dojrzałe awokado jest umiarkowanie miękkie i sprężyste, nie ma na skórce brązowych plam i nie zmienia kształtu po naciśnięciu. Jeżeli awokado jest bardzo miękkie i plastyczne, to zrezygnuj z jego zakupu, bo najprawdopodobniej zaczęło się psuć.
Przepis: Pieczone bataty i ciecierzyca
To przekąska niewymagająca wiele pracy i doświadczenia w kuchni. Na długo zaspokaja mały i duży głód – możesz ją podawać jako przystawkę, przekąskę, danie główne oraz dodatek np. do potraw z grilla.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 4 niewielkie bataty
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól i pieprz
Na guacamole:
- 1 duże awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie batatówBataty umyj i starannie wyszoruj ich skórkę miękką szczoteczką lub nową gąbką kuchenną. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój wzdłuż na centymetrowe plastry. Do małej miseczki wlej 2 łyżki oliwy (opcjonalnie oleju do smażenia). Za pomocą silikonowego pędzelka lub zwilżonego w oliwie ręcznika kuchennego natrzyj nią każdą połówkę batatów. Ułóż warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i oprósz solą i pieprzem.
- Przygotowanie ciecierzycyCiecierzycę przepłucz na sitku zimną wodą i odsącz z nadmiaru płynu. Przełóż na ręcznik papierowy, osusz i wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, kmin, ostrą i wędzoną paprykę, cynamon, kurkumę, a także sól oraz pieprz i wymieszaj. Obtoczoną w przyprawach i tłuszczu ciecierzycę przesyp na blachę obok batów.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) lub 180 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem). Wstaw blaszkę z ciecierzycą i batatami do gorącego piekarnika i piecz do momentu, aż bataty zmiękną (ok. 25 minut), a ciecierzyca stanie się złota i chrupiąca.
- Przygotowanie guacamoleAwokado przetnij na pół. Obróć obie połówki w przeciwnych kierunkach i usuń pestkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wyciśnij sok z limonki (opcjonalnie cytryny). Wybierz cały miąższ awokado i przełóż do niewielkiej miski. Rozdrobnij go widelcem, dodaj czosnek i wymieszaj. Dopraw guacamole sokiem z limonki i solą do smaku.
Jak podawać bataty pieczone z ciecierzycą?
Miękkie bataty wyjmij z piekarnika i posmaruj cienką warstwą guacamole. Na guacamole połóż upieczoną ciecierzycę. Potrawę podawaj na ciepło jako samodzielną przekąskę, danie główne, a także dodatek do innych potraw np. grillowanego mięsa lub warzyw.
Opcjonalne dodatki do pieczonych batatów i ciecierzycy
Pieczone bataty i ciecierzycę możesz podawać nie tylko z guacamole, ale także np. świeżymi pomidorami, zielonym lub czerwonym pesto oraz ulubionymi sosami m.in. sosem czosnkowym, sosem z pieczonej papryki oraz salsą.
Gotowe danie możesz również serwować z serami np. serem mozzarella lub pleśniowym. Do dekoracji tak przygotowanych pieczonych batatów idealnie nadają się świeże zioła np. natka pietruszki lub kolendra.
Czytaj też:
Wrzucam ziemniaki na patelnię i po chwili mam pyszny dodatek do obiadu, a nawet obiadCzytaj też:
Młode ziemniaki z patelni robię tylko z dwoma dodatkami. To tanie danie wystarcza za obiad