Czy można jeść surową cukinię? Polacy zadają sobie to pytanie, a ja znam odpowiedź

Czy można jeść surową cukinię? Polacy zadają sobie to pytanie, a ja znam odpowiedź

Dodano: 
Surowa cukinia
Surowa cukinia Źródło: Pixabay / katiklinski
Czy można jeść cukinię na surowo? Choć to letnie warzywo przypomina ogórka, to odpowiedź na to pytanie dla wielu z nas nie jest oczywista. Warto wreszcie ją poznać.

Młoda cukinia pojawiła się już na bazarkach i w naszych ogródkach. Dla tego letniego warzywa (które botanicznie jest owocem) jestem w stanie znaleźć szereg kulinarnych zastosowań. Ponieważ z wyglądu trochę przypomina ogórka, wielu osobom przychodzi do głowy pomysł, by zjeść je na surowo. Sprawdziłam, czy to bezpieczne, bo jak wiadomo surowe warzywa mają więcej wartości odżywczych niż po obróbce termicznej.

Jakie zalety ma jedzenie cukinii?

Cukinia zawiera wiele cennych składników odżywczych. Wśród tych bardziej istotnych wymienić należy witaminę C. Wysoka temperatura jednak nie służy jej stabilności – aż 50% wyjściowej ilości kwasu askorbinowego jest degradowane podczas gotowania czy pieczenia. Decydując się na zjedzenie cukinii na surowo, unikniesz więc strat na tym polu.

Choć częściej dostarcza się witaminę C, jedząc owoce, surowe zielone warzywo też pomoże zadbać o odpowiedni poziom tego składnika. Ze względu na niski indeks glikemiczny i niewielką ilość kalorii jest to świetny wybór dla cukrzyków i osób na diecie odchudzającej.

Surowa cukinia dostarcza także znacznie więcej folianów niż np. duszona, smażona czy grillowana. Związki te również ulegają rozpadowi w wysokich temperaturach, a ich odpowiedni poziom wpływa na stan naszego układu nerwowo i krwiotwórczego. Wyraźnie widać zatem, że surowej cukinii bać się nie należy.

Czy można jeść surową cukinię? Tak, ale jest warunek

Choć jedzenie cukinii na surowo nie jest zbyt popularne, jest całkowicie bezpieczne, ale należy zadbać o dwie rzeczy. Podobnie jak w przypadku innych spożywanych bez wcześniejszej obróbki termicznej warzyw, należy zadbać, by była świeża oraz dobrze umyta. Zanieczyszczona skórka cukinii to potencjalne siedlisko bakterii lub pasożytów. Ryzyko zatrucia pokarmowego zminimalizujesz, dokładnie myjąc cukinię pod bieżącą wodą z użyciem miękkiej szczoteczki lub nowej gąbki kuchennej. Czynność ta pozwala też usunąć ewentualne pozostałości pestycydów.

Jeśli więc zamarzą ci się słupki z cukinii, lekka surówka z jej udziałem lub pyszny zielony makaron, kup jędrna i niezbyt dużą cukinię w dniu, w którym będziesz przyrządzać wybraną potrawę. Będziesz mieć niemal pewność, że nic przykrego cię nie spotka.

Czytaj też:
Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolację
Czytaj też:
Ekspresowa surówka z marchewki i cukinii. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje

Źródło: Smaki.pl