Kroję to tanie warzywo, smażę i podaję z pysznym sosem czosnkowym. Każdy prosi o więcej

Kroję to tanie warzywo, smażę i podaję z pysznym sosem czosnkowym. Każdy prosi o więcej

Dodano: 
Smażona cukinia z sosem czosnkowym
Smażona cukinia z sosem czosnkowym Źródło: Shutterstock / Anna-2118
Cukinia to warzywo, które w sezonie zawsze mam w kuchni. A smażone plastry cukinii podane z prostym sosem to jedno z najszybszych dań, które u mnie w domu lubi jeść każdy.

Cukinia nie zrujnuje budżetu, a jednocześnie daje ogromne możliwości. Można ją grillować, pies, smażyć, gotować i jeść na surowo. Można z niej zrobić zupę, warzywne szaszłyki, genialne placki i zapiekanki. Ale kiedy nie mam czasu na kulinarne zabawy, kroję ją w plastry i wrzucam na patelnię. Kiedy nabiera złotego koloru, robię błyskawiczny sos i całe danie gotowe.

Jak zrobić smażoną cukinię?

Ważne w smażeniu cukinii jest dobre rozgrzanie patelni. Dzięki temu krążki warzywa ładnie i szybko staną się złote na wierzchu, a w środku pozostaną lekko chrupiące i nie będą się rozpadać. Potem wystarczy odsączyć cukinię na ręczniku papierowym i pyszna przekąska jest gotowa. Aby dodać cukinii jeszcze więcej smaku, można oprócz oliwy dorzucić na patelnię odrobinę masła.

Kiedy cukinia się smaży, można w tym czasie szybko przygotować prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu. Ja lubię do niego dodać sok i skórkę z cytryny: to dodatki, które wynoszą zwykły sos czosnkowy na zupełnie inny poziom, dodają mu wyjątkowej świeżości i rewelacyjnie przełamują smak smażonej cukinii.

Przepis: Smażona cukinia z sosem czosnkowym

Prosta przekąska z cukinii.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
336 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

na sos:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • liście rukoli

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cukiniiCukinię pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem i smaż na dość głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż na złoto z obu stron, następnie wyłóż cukinię na ręcznik papierowy.
  2. Robienie sosuCzosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  3. Serwowanie daniaNa cukinię wyłóż sos, udekoruj danie połówkami pomidorków koktajlowych i listkami rukoli.

Z czym podać smażoną cukinię?

Ja do smażonej cukinii lubię dodać świeże dodatki, takie jak podane w przepisie pomidorki koktajlowe oraz liście rukoli. Ale możesz postawić również na inne składniki, w zależności od tego co lubisz, albo po prostu: co akurat masz w kuchni. Może to być pokruszony, słony ser feta, grzanki czosnkowe, świeże liście szpinaku, świeża bazylia, ale też inne smażone warzywa. Ja lubię razem z cukinią na patelnię wrzucić także kolorową paprykę, czasem przesmażam również pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, które na oliwie z odrobiną masła rewelacyjnie się karmelizują.

Taką cukinię można serwować jako przekąskę, jako dodatek do obiadu (np. do grilowanego czy smażonego mięsa), albo podać jako kolację.

Czytaj też:
Piekę warzywa i robię najlepszą pastę kanapkową. W domu wyjadamy ją łyżkami!
Czytaj też:
Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolację