Piekę warzywa i robię najlepszą pastę kanapkową. W domu wyjadamy ją łyżkami!

Piekę warzywa i robię najlepszą pastę kanapkową. W domu wyjadamy ją łyżkami!

Dodano: 
Pasta z pieczonych warzyw
Pasta z pieczonych warzyw Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Uwielbiam warzywne pasty, ale ta bije na głowę wszystkie inne. Robię ją z pieczonych warzyw, a kremową bazą są orzechy nerkowca i oliwa z oliwek. Pasta jest tak dobra, że często wyjadamy ją łyżkami, zanim zdąży wylądować na kanapkach.

Smaku tej paście kanapkowej nadają pieczone warzywa i przyprawy. Najbardziej lubię robić ją właśnie teraz, kiedy w warzywniaku można kupić włoszczyznę z młodych warzyw. Do tego dorzucam cukinię, a reszta, można powiedzieć, robi się sama. Taką pastę można kłaść nie tylko na kanapki, jest też doskonałym dipem do świeżych warzyw, ale my w domu często wyjadamy ją ze słoika łyżkami. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika błyskawicznie. To doskonała (i dużo tańsza) alternatywa dla gotowych past warzywnych, które można kupić w sklepach.

Jak zrobić pastę kanapkową z pieczonych warzyw?

Warzywa trzeba upiec do miękkości, dlatego podaję orientacyjny czas pieczenia. Jeśli czujesz, że trwa to zbyt długo, możesz podlać dodatkowo warzywa 2-3 łyżkami wody. Ważnym składnikiem są w paście orzechy nerkowca. Zalane wrzątkiem i moczone w czasie, kiedy pieką się warzywa, staną się miękkie, a po zmiksowaniu nadadzą paście wyjątkowej kremowości.

W przepisie nie podaję dokładnej ilości oliwy z oliwek. Zawsze dodaję ją „na oko” i jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewam odrobinę więcej. Jeśli lubisz dokładne przepisy, możesz na początek dodać 4 łyżki.

Przepis: Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw

Aromatyczna pasta na kanapki z warzyw i orzechów.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 młody seler
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cukinia
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie warzyw
    Pieczenie warzyw
    Warzywa oczyść, marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż, cukinię pokrój w plastry, seler na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym (możesz też dodać nać selera), dopraw solą i obficie polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości warzyw (ok. 30-45 minut).
  2. Szykowanie nerkowców
    Szykowanie nerkowców
    Na czas pieczenia warzyw zalej orzechy nerkowca wrzątkiem i odstaw. Kiedy warzywa się upieką, odcedź nerkowce z wody.
  3. Robienie pasty
    Robienie pasty
    Warzywa, orzechy, wszystkie przyprawy przełóż do kielicha blendera, dodaj spory chlust oliwy i  zmiksuj na gładko.

Gotową pastę przełóż do słoiczka (możesz z wierchu polać odrobiną oliwy) i przechowuj w lodówce. Z podanego przepisu wychodzi ok. 700 ml pasty.

Jak doprawić pastę kanapkową?

Osobiście lubię lekko pikantne pasty kanapkowe, lubię też curry, bo ta przyprawa idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. Ale pastę możesz doprawić również w stylu bardziej śródziemnomorskim. Wówczas zamiast curry, chili i kurkumy dodaj np. listki bazylii, natkę pietruszki, suszone oregano, sok z cytryny (możesz nim zastąpić ocet jabłkowy) oraz skórkę otartą z cytryny. Do pasty można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ja też czasem dorzucam parę ząbków czosnku do pieczenia warzyw.

Czytaj też:
Błyskawiczna pasta śledziowa do kanapek. Przepis tylko z dwóch składników
Czytaj też:
Bób w tej postaci można jeść nawet na śniadanie. Przepis jest dziecinnie prosty