Miksuję gotowane buraki i kilka dodatków. Rewelacyjny sos do makaronu w 5 minut
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Miksuję gotowane buraki i kilka dodatków. Rewelacyjny sos do makaronu w 5 minut

Dodano: 
Sos do makaronu z buraków
Sos do makaronu z buraków Źródło:Shutterstock / Julie208
Nie masz czasu na gotowanie obiadu? Wstaw makaron, a nim będzie gotowy, zrobisz rewelacyjny i zdrowy sos z buraków.

Zawsze mam w lodówce paczkę kupionych w markecie gotowanych buraków. Przydają się do robienia szybkich sałatek, ale jeden z moich ulubionych przepisów z ich wykorzystaniem to prosty sos do makaronu. Wystarczy blender i kilka składników, które na pewno masz w domu.

Jak zrobić sos z buraków?

Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i już. Mój przepis to najprostsza z możliwych wersja takiej buraczanej pasty czy sosu (niektórzy nazywają to danie buraczanym pesto). Dla mnie ważnym bardzo dodatkiem jest olej lniany, który ma charakterystyczny, intensywny smak – ważne, aby był świeży i dobrej jakości. Jeśli chcesz, możesz dać go nieco więcej, aby uzyskać sos o odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie masz oleju lnianego, wykorzystaj dobrą oliwę z oliwek lub tłoczony na zimno olej rzepakowy.

Przepis: Sos z buraków

Szybki sos z gotowanych buraków idealny do makaronu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 500 g gotowanych buraków
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosuPokrój buraki i czosnek na mniejsze kawałki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos.

Gotowy sos dodaj do gorącego makaronu, dobrze wymieszaj i jeśli chcesz, bardzo krótko wszystko razem podgrzej.

Rada: do sosu z makaronu można dodać także tarty parmezan, wówczas należy dodać ok. 50-80 g sera i zmiksować z resztą składników.

Co dodać do sosu z buraków?

Do makaronu z sosem z buraków pasuje wiele dodatków, co sprawia, że za każdym razem danie może wyglądać i smakować inaczej. Makaron z burakami można posypać serem feta lub serem kozim. Ja ostatnio dodałam do niego wędzone tofu przesmażone krótko na patelni z curry i kurkumą (chciałam, aby miało żółty, mocno kontrastujący z buraczkami kolor).

Sos z buraków

Makaron możesz posypać świeżymi ziołami (np. listkami bazylii albo posiekaną kolendrą), dodać na talerz garść młodych listków szpinaku albo rukoli. Jeśli chcesz mieć w daniu jakiś chrupiący element, posyp gotowy makaron prażonymi orzechami włoskimi albo posiekanymi i uprażonymi pistacjami. Danie można też posypać sezamem albo nasionami dyni.

Czytaj też:
Odkryj ten wiosenny przysmak. Zrób go do słoika i wykorzystaj do makaronu i na kanapki
Czytaj też:
Zamiast kupować drogie miksy sałat, zrywam te liście. Sałatki nie mają sobie równych