Gdy tęsknię za smakiem świąt, robię tę kremową pastę. Jeden trik sprawia, że znika z kanapek w chwilę

Gdy tęsknię za smakiem świąt, robię tę kremową pastę. Jeden trik sprawia, że znika z kanapek w chwilę

Dodano: 
Pasta ze śledzia
Pasta ze śledzia Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Słony śledź, słodko-kwaśne jabłko i ostry chrzan to kwintesencja świąt. Ta prosta pasta pozwala cieszyć się tym smakiem już teraz.

Grudzień to dla mnie czas oczekiwania na te jedyne, wyjątkowe smaki. Oprócz piernika i barszczu to właśnie śledź jest dla mnie zapowiedzią świąt. Dlatego co roku robię tę prostą pastę. To mój mały, kulinarny rytuał i przedsmak Wigilii.

Jak zrobić pastę ze śledzia?

Cała sztuka polega na idealnym zbalansowaniu smaków i uzyskaniu kremowej konsystencji. Słoność śledzia, ostrość chrzanu i słodycz jabłka muszą stworzyć harmonijną całość. Kluczem jest tu użycie blendera lub malaksera. Tylko w ten sposób uzyskamy idealnie gładką pastę.

Z chrzanem należy postępować ostrożnie. Jego zadaniem jest podkręcenie smaku, a nie zdominowanie całości. Lepiej dodać go mniej, spróbować i ewentualnie dołożyć. Gęsta, kwaśna śmietana nadaje paście idealnej, kremowej konsystencji i dodatkowej, kwaśnej nuty, która świetnie wszystko równoważy.

Zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu greckiego, by pasta była lżejsza. Czasem, dla koloru i dodatkowej ostrości, dodaję też drobno posiekany szczypiorek lub czerwoną cebulę.

Przepis: Pasta śledziowa

Kremowa i wyrazista pasta ze śledzia z jabłkiem i chrzanem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
201 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g filetów śledziowych a'la matjas
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 15 g tartego chrzanu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • rukola do podania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŚledzie wymocz w zimnej wodzie przez 20 minut, a następnie dokładnie osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Łączenie składnikówDo kielicha blendera lub malaksera włóż pokrojone śledzie, jabłko, śmietanę i chrzan. Zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą pastę.
  3. WykończenieDopraw wszystko obficie świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj na pieczywie, z listkami rukoli.

Z czym podać taką pastę?

Ta pasta ma tak bogaty i wyrazisty smak, że najlepiej smakuje w prostym towarzystwie, które pozwoli jej grać pierwsze skrzypce.

  • Ciemny chleb razowy lub pumpernikiel – jego lekko słodkawy, głęboki smak i zbita konsystencja to fantastyczne tło dla ostrej, śledziowej pasty. To klasyczne połączenie, które idealnie podkreśla jej świąteczny charakter.
  • Gorące ziemniaki w mundurkach – to nietypowe, ale genialne połączenie. Gorący, mączysty ziemniak, posmarowany grubą warstwą zimnej pasty śledziowej, to kontrast idealny. Smakuje jak najlepszy, świąteczny obiad.
  • Jajko na twardo – pasta świetnie sprawdza się jako farsz do jajek. Wystarczy napełnić nią połówki ugotowanych na twardo jajek. To prosta, ale bardzo elegancka przystawka na świąteczny stół lub imprezę.
  • Krakersy lub grzanki – chrupiące, neutralne w smaku krakersy to idealna baza dla kremowej pasty. To szybki i prosty sposób na przygotowanie efektownej przekąski na spotkanie z przyjaciółmi.

Czytaj też:
Na wyjątkowe okazje robię francuską pastę rybną. W tym roku trafi na mój wigilijny stół
Czytaj też:
Aromatyczny miks odmieni każdą pastę i chleb. Wspiera pamięć i reperuje jelita