Grudzień to dla mnie czas oczekiwania na te jedyne, wyjątkowe smaki. Oprócz piernika i barszczu to właśnie śledź jest dla mnie zapowiedzią świąt. Dlatego co roku robię tę prostą pastę. To mój mały, kulinarny rytuał i przedsmak Wigilii.
Jak zrobić pastę ze śledzia?
Cała sztuka polega na idealnym zbalansowaniu smaków i uzyskaniu kremowej konsystencji. Słoność śledzia, ostrość chrzanu i słodycz jabłka muszą stworzyć harmonijną całość. Kluczem jest tu użycie blendera lub malaksera. Tylko w ten sposób uzyskamy idealnie gładką pastę.
Z chrzanem należy postępować ostrożnie. Jego zadaniem jest podkręcenie smaku, a nie zdominowanie całości. Lepiej dodać go mniej, spróbować i ewentualnie dołożyć. Gęsta, kwaśna śmietana nadaje paście idealnej, kremowej konsystencji i dodatkowej, kwaśnej nuty, która świetnie wszystko równoważy.
Zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu greckiego, by pasta była lżejsza. Czasem, dla koloru i dodatkowej ostrości, dodaję też drobno posiekany szczypiorek lub czerwoną cebulę.
Przepis: Pasta śledziowa
Kremowa i wyrazista pasta ze śledzia z jabłkiem i chrzanem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 201 w każdej porcji
Składniki
- 300 g filetów śledziowych a'la matjas
- 1 duże, kwaśne jabłko
- 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 15 g tartego chrzanu
- świeżo mielony czarny pieprz
- rukola do podania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŚledzie wymocz w zimnej wodzie przez 20 minut, a następnie dokładnie osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Łączenie składnikówDo kielicha blendera lub malaksera włóż pokrojone śledzie, jabłko, śmietanę i chrzan. Zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą pastę.
- WykończenieDopraw wszystko obficie świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj na pieczywie, z listkami rukoli.
Z czym podać taką pastę?
Ta pasta ma tak bogaty i wyrazisty smak, że najlepiej smakuje w prostym towarzystwie, które pozwoli jej grać pierwsze skrzypce.
- Ciemny chleb razowy lub pumpernikiel – jego lekko słodkawy, głęboki smak i zbita konsystencja to fantastyczne tło dla ostrej, śledziowej pasty. To klasyczne połączenie, które idealnie podkreśla jej świąteczny charakter.
- Gorące ziemniaki w mundurkach – to nietypowe, ale genialne połączenie. Gorący, mączysty ziemniak, posmarowany grubą warstwą zimnej pasty śledziowej, to kontrast idealny. Smakuje jak najlepszy, świąteczny obiad.
- Jajko na twardo – pasta świetnie sprawdza się jako farsz do jajek. Wystarczy napełnić nią połówki ugotowanych na twardo jajek. To prosta, ale bardzo elegancka przystawka na świąteczny stół lub imprezę.
- Krakersy lub grzanki – chrupiące, neutralne w smaku krakersy to idealna baza dla kremowej pasty. To szybki i prosty sposób na przygotowanie efektownej przekąski na spotkanie z przyjaciółmi.
Czytaj też:
Na wyjątkowe okazje robię francuską pastę rybną. W tym roku trafi na mój wigilijny stółCzytaj też:
Aromatyczny miks odmieni każdą pastę i chleb. Wspiera pamięć i reperuje jelita
