Kanapki to szybkie rozwiązanie na pierwsze i drugie śniadanie, a także na kolację. Choć ogólnie za nimi nie przepadam, to jednak lubię kanapki z domowymi pastami. To dlatego, że mogą za każdym razem smakować inaczej, nawet jeśli podstawowe składniki są takie same. Dziś zapraszam was na jedną z najsmaczniejszych i najszybszych do przygotowania past. Jest bardzo zdrowa, bo zawiera rybę.
Z jakich ryb można zrobić pastę?
Na pasty do pieczywa najlepiej sprawdzają się ryby wędzone i z puszki. Mają delikatną strukturę, więc łatwo je rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli chodzi o ryby puszkowane, to wyjątkowo dobrze nadaje się tuńczyk. Można też sięgnąć po szprotki czy inne rybki, jednak mają dosyć intensywny smak. Podobnie smaczne, ale wyraziste w smaku są ryby wędzone na ciepło, np. makrela, pstrąg, łosoś. Dlatego najchętniej wybieram łososia wędzonego na zimno, który ma delikatny smak i strukturę.
Jak zrobić szybką, aromatyczną pastę z dwóch składników?
Do przygotowania mojej szybkiej, aromatycznej pasty używam dwóch składników. Jest to łosoś wędzony na zimno i kremowy twarożek. Składniki te nie wymagają oczyszczania, a jedynie umieszczenia w misce i zblendowania. Otrzymane smarowidło jest gładkie, pełne smaku i ma apetyczny wygląd. Stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także cennych kwasów tłuszczowych.
Przepis: Pasta z wędzonego łososia
Aromatyczna pasta z wędzonego łososia i kremowego twarożku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 150 g twarożku kanapkowego
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Blendowanie składnikówPlasterki wędzonego łososia i twarożek umieść w misce. Zblenduj na gładką masę blenderem ręcznym.
- Doprawianie pastyPastę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Do pasty możecie też dodać trochę tartego chrzanu dla zaostrzenia smaku.
Jak podać aromatyczną pastę?
Aromatyczną pastę rybną najlepiej podać na pełnoziarnistym pieczywie. Wtedy śniadanie będzie najwartościowsze, bo oprócz białka i zdrowych tłuszczów, dostarczy też węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. Możecie więc sięgnąć po chleb razowy, pumpernikiel czy bułki grahamki. Oczywiście dobrze też sprawdzą się zrumienione pieczywo tostowe czy bułki.
Pastę rybną można też podać w formie przekąski, np. na krakersach, tortilli kukurydzianej, liściach sałaty rzymskiej, cykorii albo w łódeczkach z papryki.
Czytaj też:
To smarowidło robię w 15 minut. Lepsze niż wędlina, znika do ostatniej kromkiCzytaj też:
Roluję kilka składników i robię szybkie kanapki do szkoły. Proste, pyszne, dzieci je uwielbiają