Dwa składniki, dwie minuty i blender. Tak robię pyszną i zdrową pastę na kanapki

Dwa składniki, dwie minuty i blender. Tak robię pyszną i zdrową pastę na kanapki

Dodano: 
Pasta z wędzonego łososia
Pasta z wędzonego łososia Źródło: Shutterstock / Ivanna Pavliuk
Szukacie pomysłu na smaczny dodatek do pieczywa? Pasta zawsze jest dobrym rozwiązaniem. A ta ekspresowa z dwóch składników jest nie tylko smaczna, ale też wartościowa. Zobaczcie, jak ją przygotować.

Kanapki to szybkie rozwiązanie na pierwsze i drugie śniadanie, a także na kolację. Choć ogólnie za nimi nie przepadam, to jednak lubię kanapki z domowymi pastami. To dlatego, że mogą za każdym razem smakować inaczej, nawet jeśli podstawowe składniki są takie same. Dziś zapraszam was na jedną z najsmaczniejszych i najszybszych do przygotowania past. Jest bardzo zdrowa, bo zawiera rybę.

Z jakich ryb można zrobić pastę?

Na pasty do pieczywa najlepiej sprawdzają się ryby wędzone i z puszki. Mają delikatną strukturę, więc łatwo je rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli chodzi o ryby puszkowane, to wyjątkowo dobrze nadaje się tuńczyk. Można też sięgnąć po szprotki czy inne rybki, jednak mają dosyć intensywny smak. Podobnie smaczne, ale wyraziste w smaku są ryby wędzone na ciepło, np. makrela, pstrąg, łosoś. Dlatego najchętniej wybieram łososia wędzonego na zimno, który ma delikatny smak i strukturę.

Jak zrobić szybką, aromatyczną pastę z dwóch składników?

Do przygotowania mojej szybkiej, aromatycznej pasty używam dwóch składników. Jest to łosoś wędzony na zimno i kremowy twarożek. Składniki te nie wymagają oczyszczania, a jedynie umieszczenia w misce i zblendowania. Otrzymane smarowidło jest gładkie, pełne smaku i ma apetyczny wygląd. Stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także cennych kwasów tłuszczowych.

Przepis: Pasta z wędzonego łososia

Aromatyczna pasta z wędzonego łososia i kremowego twarożku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
2 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 150 g twarożku kanapkowego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie składnikówPlasterki wędzonego łososia i twarożek umieść w misce. Zblenduj na gładką masę blenderem ręcznym.
  2. Doprawianie pastyPastę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Do pasty możecie też dodać trochę tartego chrzanu dla zaostrzenia smaku.

Jak podać aromatyczną pastę?

Aromatyczną pastę rybną najlepiej podać na pełnoziarnistym pieczywie. Wtedy śniadanie będzie najwartościowsze, bo oprócz białka i zdrowych tłuszczów, dostarczy też węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. Możecie więc sięgnąć po chleb razowy, pumpernikiel czy bułki grahamki. Oczywiście dobrze też sprawdzą się zrumienione pieczywo tostowe czy bułki.

Pastę rybną można też podać w formie przekąski, np. na krakersach, tortilli kukurydzianej, liściach sałaty rzymskiej, cykorii albo w łódeczkach z papryki.

Czytaj też:
To smarowidło robię w 15 minut. Lepsze niż wędlina, znika do ostatniej kromki
Czytaj też:
Roluję kilka składników i robię szybkie kanapki do szkoły. Proste, pyszne, dzieci je uwielbiają