Pasta bez grama ryby, a smakuje jak makrela z lat 80. Spróbowałam i nie mogę przestać

Pasta bez grama ryby, a smakuje jak makrela z lat 80. Spróbowałam i nie mogę przestać

Dodano: 
Bezrybna pasta jak z makreli
Bezrybna pasta jak z makreli Źródło: Anna Rokicka-Żuk
W tej paście nie ma ani grama ryby, a smakuje jak klasyczny dodatek do chleba. Właśnie taki pamiętam z lat 80. Gdy za pierwszym razem użyłam tych dodatków, nie mogłam uwierzyć w rezultat. Czy to naprawdę nie jest makrela?

Pastę z twarogu i makreli wspominam z dawnych lat, gdy zajęcia z gotowania miałam w szkole podstawowej. Dzisiaj robię tak samo pyszne smarowidło, ale z całkiem innych składników. Dzięki temu mój dodatek do kanapek jest niskokaloryczny i lekkostrawny, a przy tym pełny białka i witamin.

Jak zrobić bezrybną pastę jak z makreli?

Bazą mojej szybkiej bezrybnej pasty jest tofu wędzone. Smak makreli nadają mu odpowiednio dobrane przyprawy. Sekretem smarowidła jest użycie naraz kilku składników, które przywodzą na myśl oryginalne pasty. To przede wszystkim aromat dymu z wędzonego tofu. Dodatek koncentratu kojarzy się z rybą w pomidorach, a klasyczny smak podbija szczypior.

Taka intensywność pasty zwykle mi wystarcza, ale gdy mam czas i niezbędne produkty, dodaję też arkusz glonów morskich do sushi (algi nori) i płatki drożdżowe. To sprawia, że smarowidło ma jeszcze bardziej realistyczny smak.

Przepis: Bezrybna pasta jak z makreli

Sycące kanapkowe smarowidło z wędzonego tofu, które do złudzenia przypomina oryginalną pastę

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
152 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kostka wędzonego tofu (ok. 180 g )
  • 5 łyżek lekkiego majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy, najlepiej żółtej (amerykańskiej)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub 3/4 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonych drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)
  • arkusz glonów do sushi (opcjonalnie)
  • 1 duży pęczek szczypiorku lub 2 małe

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie tofuPokrój tofu na kawałki i umieść w misce. Zmiksuj z grubsza końcówką blendera albo dokładnie rozgnieć za pomocą widelca.
  2. Miksowanie pastyDorzuć do miski pozostałe składniki oprócz szczypiorku. Jeśli używasz glonów, pokrusz je najpierw na drobne kawałki. Miksuj, dolewając ew. tyle wody, by pasta dała się rozdrabniać, ale była dość gęsta. Wymieszaj ją z posiekanym szczypiorkiem.

Jak zrobić bezrybną pasty z innych składników?

Biorąc te same przyprawy, pastę bezrybną można zrobić na bazie tofu naturalnego albo gotowanej ciecierzycy (zawartość puszki lub porcja 240 g). Dymny aromat zapewni wtedy wędzona papryka albo wędzona sól, choć można też kupić i stosować ekstrakt dymu w płynie. Są jeszcze inne możliwe dodatki pasty:

  • Cebula – gdy nie mam szczypiorku, przygotowuję smarowidło z drobnymi kostkami cebuli.
  • Koperek – posiekane zioło można dodać obok albo zamiast szczypiorku.
  • Olej lniany – użyty zamiast majonezu daje charakterystyczny posmak ryby.
  • Ketchup – można dodać go zamiast koncentratu pomidorowego. Pasta zyska więcej słodyczy i kwasu.
  • Suszone pomidory – podkręcą smak, jeśli dodasz je w postaci kremu. Kilka połówek namocz w małej ilości wrzątku, a potem osącz i gładko zmiksuj. Stosuj zamiast innych pomidorowych dodatków.
  • Kapary – kwaśne akcenty są w paście pożądane, a kapary dodadzą jej też włoskiej nuty.

Czytaj też:
Dwa składniki, dwie minuty i blender. Tak robię pyszną i zdrową pastę na kanapki
Czytaj też:
W 5 minut robię zdrową pastę na chleb. Ten tani dodatek znika z lodówki szybciej niż myślisz