Lekka, aromatyczna pasta z popularnego warzywa. Zastępuje mi masło na pieczywie

Lekka, aromatyczna pasta z popularnego warzywa. Zastępuje mi masło na pieczywie

Dodano: 
Pasta z papryki
Pasta z papryki Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Najczęściej do pieczywa robię pastę rybną lub twarogową. Jednak na lato idealne są pasty warzywne. Ta czerwona zachwyca smakiem i aromatem. Na kanapkach może grać główną rolę lub jedynie zastępować masło. Jest od niego o wiele zdrowsza.

Pasty do pieczywa są doskonałą alternatywą dla wędlin i serów. Te warzywne świetnie też potrafią zastąpić masło. Nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale też nie zawierają zwykle niezdrowego tłuszczu. Poza tym można z ich dodatkiem robić przekąski, np. podać je na krakersach, pieczywie chrupkim.

Jak przygotować paprykę na pastę?

Tę warzywną pastę robię z czerwonej, słodkiej papryki. By wyszła aromatyczna i kremowa, warzywo wcześniej piekę. Po umyciu po prostu wkładam ją do piekarnika o temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza i pozostawiam na 20-25 minut. W tym czasie skórka papryki robi się czarna i pomarszczona i tak ma być. Gorącą paprykę wkładam do foliowego woreczka, szczelnie zamykam, a po wystudzeniu oczyszczam ją ze skóry i nasion. Wtedy jest już gotowa do blendowania.

Jak zrobić aromatyczną pastę z czerwonej papryki?

Pieczona, czerwona papryka jest podstawą tej aromatycznej pasty. Jednak by całość wyszła smaczna i kremowa, do warzywa dodaję też trochę kremowego twarożku, oliwy z oliwek i czosnku. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą, mieloną papryką.

Przepis: Pasta z czerwonej papryki

Lekkie i aromatyczne smarowidło do pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże czerwone słodkie papryki
  • 100 g kremowego twarogu kanapkowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • ostra, mielona papryka

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie paprykiPapryki umyj, ułóż na blasze w piekarniku. Piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ściemnieje jej skórka. Warzywo przełóż do foliowej torebki, zamknij, by zaparowało. Gdy wystygnie obierz je ze skórki i oczyść z nasion.
  2. Blendowanie składnikówDo oczyszczonej papryki dodaj twarożek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek. Składniki zblenduj na gładką pastę, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką.

Inna wersja pasty z czerwonej papryki

Zobaczcie, jak prosto odmienić smak pasty z papryki. Wystarczy twarożek zastąpić serem feta, a pasta stanie się wyrazista w smaku. Można też dorzucić trochę pieczonego bakłażana, by nieco złagodzić jej smak. Ciekawym pomysłem jest też dodanie orzechów włoskich, migdałów lub pestek słonecznika. Za ich sprawą pasta nabierze lekko grudkowatej konsystencji i stanie się bardziej sycąca. Składniki te warto wcześniej podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu uwolnią więcej aromatu.

Czytaj też:
Biorę tuńczyka z puszki i kilka dodatków. Kanapki z tą aromatyczną pastą serwuję latem na kolację
Czytaj też:
Awokado w 5 minut zamieniam w pyszną pastę. To najzdrowsze smarowidło do pieczywa