Pasty do pieczywa są doskonałą alternatywą dla wędlin i serów. Te warzywne świetnie też potrafią zastąpić masło. Nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale też nie zawierają zwykle niezdrowego tłuszczu. Poza tym można z ich dodatkiem robić przekąski, np. podać je na krakersach, pieczywie chrupkim.
Jak przygotować paprykę na pastę?
Tę warzywną pastę robię z czerwonej, słodkiej papryki. By wyszła aromatyczna i kremowa, warzywo wcześniej piekę. Po umyciu po prostu wkładam ją do piekarnika o temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza i pozostawiam na 20-25 minut. W tym czasie skórka papryki robi się czarna i pomarszczona i tak ma być. Gorącą paprykę wkładam do foliowego woreczka, szczelnie zamykam, a po wystudzeniu oczyszczam ją ze skóry i nasion. Wtedy jest już gotowa do blendowania.
Jak zrobić aromatyczną pastę z czerwonej papryki?
Pieczona, czerwona papryka jest podstawą tej aromatycznej pasty. Jednak by całość wyszła smaczna i kremowa, do warzywa dodaję też trochę kremowego twarożku, oliwy z oliwek i czosnku. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą, mieloną papryką.
Przepis: Pasta z czerwonej papryki
Lekkie i aromatyczne smarowidło do pieczywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże czerwone słodkie papryki
- 100 g kremowego twarogu kanapkowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- ostra, mielona papryka
Sposób przygotowania
- Pieczenie paprykiPapryki umyj, ułóż na blasze w piekarniku. Piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ściemnieje jej skórka. Warzywo przełóż do foliowej torebki, zamknij, by zaparowało. Gdy wystygnie obierz je ze skórki i oczyść z nasion.
- Blendowanie składnikówDo oczyszczonej papryki dodaj twarożek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek. Składniki zblenduj na gładką pastę, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką.
Inna wersja pasty z czerwonej papryki
Zobaczcie, jak prosto odmienić smak pasty z papryki. Wystarczy twarożek zastąpić serem feta, a pasta stanie się wyrazista w smaku. Można też dorzucić trochę pieczonego bakłażana, by nieco złagodzić jej smak. Ciekawym pomysłem jest też dodanie orzechów włoskich, migdałów lub pestek słonecznika. Za ich sprawą pasta nabierze lekko grudkowatej konsystencji i stanie się bardziej sycąca. Składniki te warto wcześniej podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu uwolnią więcej aromatu.
Czytaj też:
Biorę tuńczyka z puszki i kilka dodatków. Kanapki z tą aromatyczną pastą serwuję latem na kolacjęCzytaj też:
Awokado w 5 minut zamieniam w pyszną pastę. To najzdrowsze smarowidło do pieczywa