Te domowe bułeczki mają miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Przepis jest dziecinnie prosty

Te domowe bułeczki mają miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano: 
Bułeczki z ziarnami
Bułeczki z ziarnami Źródło: Shutterstock / Katerina Morozova
Czy może być coś lepszego niż gorące, świeżutkie, domowe bułeczki? A do tego z prostego przepisu, z którym poradzą sobie nawet niewprawieni kucharze? Oto sprawdzona receptura na idealne bułki śniadaniowe.

Nasza propozycja to bułki śniadaniowe z ziarnami. Bardzo łatwe do zrobienia, bo to przepis, który zawsze się udaje. To bułki drożdżowe, a więc potrzebują wyrabiania ciasta i czasu na wyrastanie, jednak nawet z tymi czynnościami, będziesz chrupać domowe bułeczki szybciej, niż myślisz. A jeśli masz w domu robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta, który wykona większość pracy za ciebie, założymy się, że będziesz wracać do tego przepisu bardzo często.

Jak zrobić domowe bułeczki śniadaniowe z ziarnami?

Wykonanie samego ciasta nie jest skomplikowane, w przepisie jest opisane wszystko krok po kroku. Nasze bułki to bułki śniadaniowe z ziarnami. Możesz wybrać dowolne i w dowolny sposób posypać nimi bułki: może być to mieszanka ziaren na każdej bułce, wszystkie bułki z jednakowymi ziarnami, lub różne bułeczki na jednej blasze (jak na zdjęciu). Do takich domowych bułeczek idealnie nadają się sezam, mak, słonecznik, pestki dyni, czarnuszka, siemię lniane. Aby po upieczeniu ziarenka idealnie trzymały się pieczywa, koniecznie posmaruj je jajkiem rozmąconym z mlekiem i dopiero syp ziarna. Możesz, szczególnie te większe, lekko podociskać do ciasta.

Z podanego przepisu wychodzi średnio 8-10 bułeczek.

Przepis: Bułeczki z ziarnami

Proste bułeczki śniadaniowe.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
274 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki dowolnych ziaren

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuWymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą w dużej misie.
  2. Wyrabianie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Najprościej robić to przy pomocy robota z hakiem do wyrabiania. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Pieczenie bułeczekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części, uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp ziarnami, lekko je dociskając do bułki. Piecz ok. 20 minut.

Bułeczki są idealne jako dodatek do wszelkiego rodzaju śniadań, ale nie tylko. Najlepiej smakują świeże, nawet jeszcze lekko ciepłe.

Jak można wykorzystać domowe bułeczki?

Jeśli nie zjecie bułek od razu i staną się już lekko czerstwe, nic straconego. Pokrój je wówczas na plastry lub w kostkę i wrzuć na patelnię z odrobiną dobrej oliwy albo masła. Smaż na złoto, a uzyskasz chrupiące grzanki, które mogą być dodatkiem do sałatek czy do zup. Pokrojone w plastry bułki można też moczyć w jajku i mleku, aby zrobić z nich tosty w stylu francuskim.

Czytaj też:
Tosty francuskie ze smażonymi bananami i puszystym serkiem Almette jogurtowym
Czytaj też:
Maczam chleb w jajku i smażę na złoty kolor. To proste danie smakuje fenomenalnie na słono i słodko