Czy napojem można się najeść? Tak, jeśli jest zawiesisty i otrzymany z pożywnych składników. Tak właśnie można scharakteryzować smoothie, które jest znacznie gęściejsze od koktajlu, przygotowuje się je z wartościowych składników, bez dodatku cukru. Na przyrządzenie tego napoju–posiłku potrzeba zwykle nie więcej niż 5 minut.
Czym się charakteryzuje smoothie?
Smoothie to gęsty napój, konsystencją przypominający mus. Może być traktowany, jak posiłek, bo jest bogaty w błonnik i składniki odżywcze. Do jego przyrządzenia używa się: owoce, warzywa, jogurt, mleko roślinne, orzechy, nasiona i ewentualnie lód. Do smoothie nie dodaje się cukru, za to można dorzucić pokruszony lód, by szybko schłodzić napój.
Jak zrobić zielone smoothie?
Przygotowanie smoothie z pomocą blendera czy kubka miksującego nie zajmie wam więcej niż 5 minut. Awokado i banan należy tylko obrać i podzielić na kawałki. Dorzucić świeży szpinak, wlać trochę napoju roślinnego i zblendować całość na gładką masę. Warto ją doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli.
Przepis: Zielone smoothie
Smoothie z banana, awokado i szpinaku
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 360
Składniki
- 1 dojrzały banan
- ]½ dojrzałego awokado
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego) lub wody
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBanan i awokado obierz, pokrój na kawałki. Szpinak opłucz, osusz. Z cytryny wyciśnij sok.
- Blendowanie składnikówPrzygotowane składniki umieść w kubku miksującym, dodaj mleko, całość zblenduj na gładką masę. Smoothie możesz lekko doprawić solą.
Jak przechowywać smoothie?
Smoothie najsmaczniejsze i najwartościowsze jest, gdy wypije się je wkrótce po przygotowaniu. Jeśli jednak chcemy je przechować lub zabrać do pracy, to też jest to możliwe. W lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku (słoiku lub butelce) możemy je trzymać do 24 godzin. Zimą przetrwa też kilka godzin poza lodówką. Warto wtedy umieścić je w termosie. Gdy jednak pojawią się w nim bąbelki lub kwaśny zapach, oznacza to, że smoothie się zepsuło.
Czytaj też:
Dodaj łyżkę tego do owsianki. To śniadanie naturalnie przyspieszy metabolizm, obniży cukier i ciśnienieCzytaj też:
Wieczorem smażę naleśniki, rano robię z nich śniadanie do szkoły. Jest lepsze niż kanapki