Moje 5-minutowe śniadanie jest pyszne i pożywne. Wypijam je raz-dwa i wychodzę do pracy

Moje 5-minutowe śniadanie jest pyszne i pożywne. Wypijam je raz-dwa i wychodzę do pracy

Dodano: 
Pożywne smoothie
Pożywne smoothie Źródło: Shutterstock / Olga Pinegina
Rano zwykle mam mało czasu na przygotowanie i zjedzenie śniadania. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest smoothie. Do jego przygotowania wystarczy 5 minut, a wypija się je jeszcze szybciej. Zwłaszcza że jest naprawdę smaczne.

Czy napojem można się najeść? Tak, jeśli jest zawiesisty i otrzymany z pożywnych składników. Tak właśnie można scharakteryzować smoothie, które jest znacznie gęściejsze od koktajlu, przygotowuje się je z wartościowych składników, bez dodatku cukru. Na przyrządzenie tego napoju–posiłku potrzeba zwykle nie więcej niż 5 minut.

Czym się charakteryzuje smoothie?

Smoothie to gęsty napój, konsystencją przypominający mus. Może być traktowany, jak posiłek, bo jest bogaty w błonnik i składniki odżywcze. Do jego przyrządzenia używa się: owoce, warzywa, jogurt, mleko roślinne, orzechy, nasiona i ewentualnie lód. Do smoothie nie dodaje się cukru, za to można dorzucić pokruszony lód, by szybko schłodzić napój.

Jak zrobić zielone smoothie?

Przygotowanie smoothie z pomocą blendera czy kubka miksującego nie zajmie wam więcej niż 5 minut. Awokado i banan należy tylko obrać i podzielić na kawałki. Dorzucić świeży szpinak, wlać trochę napoju roślinnego i zblendować całość na gładką masę. Warto ją doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli.

Przepis: Zielone smoothie

Smoothie z banana, awokado i szpinaku

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
360

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • ]½ dojrzałego awokado
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego) lub wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBanan i awokado obierz, pokrój na kawałki. Szpinak opłucz, osusz. Z cytryny wyciśnij sok.
  2. Blendowanie składnikówPrzygotowane składniki umieść w kubku miksującym, dodaj mleko, całość zblenduj na gładką masę. Smoothie możesz lekko doprawić solą.

Jak przechowywać smoothie?

Smoothie najsmaczniejsze i najwartościowsze jest, gdy wypije się je wkrótce po przygotowaniu. Jeśli jednak chcemy je przechować lub zabrać do pracy, to też jest to możliwe. W lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku (słoiku lub butelce) możemy je trzymać do 24 godzin. Zimą przetrwa też kilka godzin poza lodówką. Warto wtedy umieścić je w termosie. Gdy jednak pojawią się w nim bąbelki lub kwaśny zapach, oznacza to, że smoothie się zepsuło.

Czytaj też:
Dodaj łyżkę tego do owsianki. To śniadanie naturalnie przyspieszy metabolizm, obniży cukier i ciśnienie
Czytaj też:
Wieczorem smażę naleśniki, rano robię z nich śniadanie do szkoły. Jest lepsze niż kanapki