Wrzucam do miski 2 składniki i w minutę robię pastę do pieczywa. Jest prosta i pyszna

Wrzucam do miski 2 składniki i w minutę robię pastę do pieczywa. Jest prosta i pyszna

Dodano: 
Pasta z twarożku i łososia
Pasta z twarożku i łososia Źródło: Shutterstock / Ivanna Pavliuk
Śniadanie powinno być szybkie i proste w przygotowaniu. Ważne jest też, żeby dobrze smakowało i było pożywne. Wszystkie te oczekiwania spełnia pyszna pasta do pieczywa. Robi się ją ekspresowo z dwóch składników.

Najszybsze kanapki zrobicie z gotowymi dodatkami typu plastry żółtego sera czy szynki. Jednak niewiele więcej czasu zajmie wam przygotowanie oryginalnego i przepysznego smarowidła do pieczywa. Zrobicie je dosłownie w minutę i to z niewyszukanych składników, czyli z twarożku i wędzonego łososia. Kanapki z tą pastą wszystkim będą smakowały i dostarczą wartościowych składników na początek dnia.

Jaki łosoś i twarożek są najlepsze do pasty?

Na pastę najlepiej jest przeznaczyć kremowy twarożek, bo błyskawicznie i bez problemu połączy się z łososiem. Może to być twarożek kanapkowy, ale też sernikowy z wiaderka. Można też użyć zwykłego twarogu typu klinek czy kostka. Jednak warto wtedy dodać nieco śmietany czy jogurtu naturalnego, by całość dała się zmiksować na gładką pastę i by pasta miała nieco lżejszą konsystencję.

Jeśli chodzi o łososia, należy wybrać wędzonego. Może być wędzony na ciepło lub zimno. Pierwszego trzeba tylko będzie oczyścić ze skóry i jeśli jest mocno podwędzony, nie dodawać wierzchniej, podsuszonej warstwy. Wygodniej będzie sięgnąć po łososia wędzonego na zimno. Jego plasterki można jedynie nieco rozdrobnić, choć nie jest to konieczne. Blender i tak sobie poradzi z tym zadaniem.

Jak zrobić ekspresową pastę z twarożku i łososia?

Jeśli masz blender ręczny, przygotowanie tej pasty zajmie dosłownie minutę. Składniki wystarczy tylko umieścić w misce i całość dokładnie zblendować. Pastę można też wzbogacić posiekaną cebulą czy szczypiorkiem, a także doprawić solą i pieprzem.

Przepis: Pasta z twarożku i łososia

Pożywna pasta z kremowego twarożku i wędzonego łososia

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
1 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g kremowego twarożku lub twarogu sernikowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pastyTwarożek i wędzonego łososia umieść w misce. Składniki zblenduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Serwowanie pastyGotową pastą smaruj kromki pieczywa. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by pasta była bardziej kremowa, dodaj do niej 1-2 łyżki majonezu.

Jak podać pastę z twarożku i łososia?

Pastą z twarożku i łososia można smarować kromki chleba lub bułki. Można też podać ją na zrumienionym pieczywie tostowym. Doskonale też będzie smakować na pieczywie chrupkim lub waflach ryżowych albo kukurydzianych.

Czytaj też:
Gotuję jajka na twardo i wypełniam je pastą z awokado. To zdrowe śniadanie smakuje całej rodzinie
Czytaj też:
Prosta pasta z makreli idealna na kolację. Robię ją 15 minut, a wszystkim smakuje