Najszybsze kanapki zrobicie z gotowymi dodatkami typu plastry żółtego sera czy szynki. Jednak niewiele więcej czasu zajmie wam przygotowanie oryginalnego i przepysznego smarowidła do pieczywa. Zrobicie je dosłownie w minutę i to z niewyszukanych składników, czyli z twarożku i wędzonego łososia. Kanapki z tą pastą wszystkim będą smakowały i dostarczą wartościowych składników na początek dnia.
Jaki łosoś i twarożek są najlepsze do pasty?
Na pastę najlepiej jest przeznaczyć kremowy twarożek, bo błyskawicznie i bez problemu połączy się z łososiem. Może to być twarożek kanapkowy, ale też sernikowy z wiaderka. Można też użyć zwykłego twarogu typu klinek czy kostka. Jednak warto wtedy dodać nieco śmietany czy jogurtu naturalnego, by całość dała się zmiksować na gładką pastę i by pasta miała nieco lżejszą konsystencję.
Jeśli chodzi o łososia, należy wybrać wędzonego. Może być wędzony na ciepło lub zimno. Pierwszego trzeba tylko będzie oczyścić ze skóry i jeśli jest mocno podwędzony, nie dodawać wierzchniej, podsuszonej warstwy. Wygodniej będzie sięgnąć po łososia wędzonego na zimno. Jego plasterki można jedynie nieco rozdrobnić, choć nie jest to konieczne. Blender i tak sobie poradzi z tym zadaniem.
Jak zrobić ekspresową pastę z twarożku i łososia?
Jeśli masz blender ręczny, przygotowanie tej pasty zajmie dosłownie minutę. Składniki wystarczy tylko umieścić w misce i całość dokładnie zblendować. Pastę można też wzbogacić posiekaną cebulą czy szczypiorkiem, a także doprawić solą i pieprzem.
Przepis: Pasta z twarożku i łososia
Pożywna pasta z kremowego twarożku i wędzonego łososia
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 1 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 150 g kremowego twarożku lub twarogu sernikowego
- 100 g wędzonego łososia
- sól, pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pastyTwarożek i wędzonego łososia umieść w misce. Składniki zblenduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serwowanie pastyGotową pastą smaruj kromki pieczywa. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by pasta była bardziej kremowa, dodaj do niej 1-2 łyżki majonezu.
Jak podać pastę z twarożku i łososia?
Pastą z twarożku i łososia można smarować kromki chleba lub bułki. Można też podać ją na zrumienionym pieczywie tostowym. Doskonale też będzie smakować na pieczywie chrupkim lub waflach ryżowych albo kukurydzianych.
Czytaj też:
Gotuję jajka na twardo i wypełniam je pastą z awokado. To zdrowe śniadanie smakuje całej rodzinieCzytaj też:
Prosta pasta z makreli idealna na kolację. Robię ją 15 minut, a wszystkim smakuje