Dodaję do twarogu 2 składniki i w 5 minut mam pyszne śniadanie. Trudno o zdrowszy posiłek

Dodaję do twarogu 2 składniki i w 5 minut mam pyszne śniadanie. Trudno o zdrowszy posiłek

Dodano: 
Twarożek na śniadanie
Twarożek na śniadanie Źródło: Shutterstock
Oto kolejny pomysł na śniadanie, z przygotowaniem którego poradzimy sobie w 5 minut. Tyle czasu wystarczy, by zamienić zwykły twarożek w zdrowy i pożywny posiłek. Jego wartość odżywczą znacznie podniosą dwa proste dodatki.

Uwielbiam proste triki, które pomogą raz-dwa przygotować coś smacznego lub zdrowego. Dziś pomysł na poranny twarożek z dwoma dodatkami, który robi się w 5 minut. Dwa zdrowe dodatki, czyli olej lniany i szczypiorek, wystarczy dodać do rozrobionego twarożku i całość wymieszać. Taki twarożek doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Dlaczego olej lniany jest taki zdrowy?

Olej lniany słynie ze swojego oryginalnego smaku i walorów zdrowotnych. Jego smak jest wyrazisty, co pozwala podkreślić smak potraw. Można nim zalewać np. śledzie, ale też dodawać do sałatek i surówek. Warto to robić, bo jest bardzo zdrowy. Olej ten zawiera bowiem cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 i to w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu doskonale wpływa na nasz mózg i serce. Przy okazji wykazuje też działanie antyoksydacyjne, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i poprawia trawienie. Niestety olej lniany ma też wadę. Jest nią dość krótki okres przydatności do spożycia. Tłuszcz ten bowiem bardzo szybko jełczeje, co objawia się gorzkawym smakiem. Po otwarciu należy go więc trzymać w lodówce i jak najszybciej zużyć.

Jak zrobić szybki i zdrowy twarożek?

Na zrobienie zdrowego twarożku z olejem lnianym i szczypiorkiem wystarczy 5 minut. Jego przygotowanie zajmie jeszcze mniej czasu, gdy sięgniemy po gotowy twarożek śniadaniowy. Nie trzeba go będzie rozdrabniać i mieszać ze śmietaną.

Przepis: Twarożek z olejem lnianym i szczypiorkiem

Twarożek śniadaniowy z dodatkiem oleju lnianego i szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozrabianie twaroguTwaróg umieść w misce i rozgnieć go przy pomocy widelca. Następnie dodaj śmietanę i rozmieszaj go na dość gładką masę.
  2. Wykańczanie twarożkuSzczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Twarożek wymieszaj z olejem lnianym i szczypiorkiem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Ten zdrowy twarożek najlepiej podać ze zdrowym, pełnoziarnistym pieczywem.

Zdrowy twarożek – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy przygotowaniu tego zdrowego śniadania.

  • Do twarożku z olejem lnianym i szczypiorkiem można też dodać pokrojone warzywa. Najlepiej sprawdzą się tu: pomidor, ogórek czy rzodkiewki.
  • Zamiast oleju lnianego do twarożku można dodać oliwę z oliwek. Też zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe.
  • Twaróg można rozmieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można też sięgnąć po twaróg sernikowy, który nie wymaga rozrabiania.

Czytaj też:
Dzieci jedzą je na potęgę, a skład pozostawia wiele do życzenia. Lepiej wybrać zamiennik
Czytaj też:
Te placuszki na śniadanie robię szybko z popularnej kaszy. Są zdrowe i bardzo pożywne