Mam patent na śniadanie idealne. Jest pożywne, proste i można je zabrać do pracy

Mam patent na śniadanie idealne. Jest pożywne, proste i można je zabrać do pracy

Dodano: 
Muffiny śniadaniowe
Muffiny śniadaniowe Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Co można szybko i łatwo przygotować na śniadanie, by było smaczne i pożywne? Ja często mieszam kilka składników, wstawiam do piekarnika i szykuję się do pracy. Gdy jestem gotowa, śniadanie już na mnie czeka.

Jeśli szukacie pomysłu na pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie, zdradzę wam mój patent. Nie są to kanapki, ani twarożek. To coś o wiele smaczniejszego. Do przygotowania tego specjału używam jajek, warzyw i sera. Robię go dosłownie chwilę, a smakuje wyśmienicie. Co prawda potrzebuje spędzić trochę czasu w piekarniku, ale nie czekam bezczynnie, tylko w tym czasie szykuję się do pracy. Potem zjadam 2 przepyszne muffiny, a 2-3 pakuję do pracy. Trudno o lepszą i tańszą przekąskę.

Jakie warzywa można dodać do muffinów?

Muffiny śniadaniowe zwykle robię z czterech składników. Oprócz jajek i sera są to warzywa. Jakie? Tak naprawdę takie, jakie mam właśnie pod ręką. Lubię połączenie papryki i szpinaku, jednak zamiast papryki można też użyć pomidorów, a zamiast szpinaku np. cukinii. Generalnie najlepiej sprawdzą się tu warzywa, które można jeść na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej. Muffinów jajecznych nie piecze się bowiem zbyt długo.

Jak zrobić muffiny śniadaniowe?

Warzywa dodawane do muffinów można wcześniej podsmażyć. Jednak najprostszym sposobem na przygotowanie muffinów śniadaniowych jest wymieszanie surowych składników, przelanie ich do foremek i upieczenie. Jak tak zawsze robię.

Przepis: Muffiny śniadaniowe

Muffiny jajeczne z dodatkiem warzyw i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 nieduża, czerwona papryka
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka wybij do miski, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Szpinak opłucz, osusz, możesz porwać na kawałki. Ser pokrusz, czosnek posiekaj.
  2. Napełnianie formy i pieczenieFormę na muffiny wyłóż papilotkami. Do każdej nałóż trochę papryki, szpinaku i sera feta. Dodatki zalej do 3/4 wysokości masą jajeczną. Muffiny piecz 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp je pokruszoną fetą.

Jak podawać muffiny śniadaniowe?

Muffiny śniadaniowe najlepiej podawać, gdy są jeszcze ciepłe. Wszak jest to w pewnym sensie odmiana jajecznicy. Jednak smaczne będą też, gdy zjemy je na zimno. Co więcej, można je przechowywać przez 3-4 dni w lodówce. A przed spożyciem tylko podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Muffiny można jeść niczym ciastka, a więc trzymając w dłoni. Bardziej elegancki sposób, to jedzenie ich przy pomocy widelca i noża. Do muffinów warto podać świeże pieczywo, sos jogurtowy czy świeże warzywa.

Czytaj też:
To śniadanie z miodem jem często zamiast owsianki. Szybko się je robi, a jest przepyszne
Czytaj też:
Mam prosty patent na puszystą jajecznicę. Wystarczy kilka kropel tego składnika