Kroję proste warzywa i zalewam sosem. Tę zapiekankę robię w weekendy na śniadanie

Kroję proste warzywa i zalewam sosem. Tę zapiekankę robię w weekendy na śniadanie

Dodano: 
Zapiekanka z warzywami
Zapiekanka z warzywami Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Gdy chcesz zaskoczyć bliskich niezwykłym, pysznym śniadaniem, przygotuj im prostą zapiekankę. Zrobisz ją z warzyw i pożywnej zalewy. Po zapieczeniu całość apetycznie się prezentuje i świetnie smakuje.

Zapiekanki przyrządzamy zwykle na obiad lub kolację, ale świetnie też sprawdzą się na śniadanie. Zwłaszcza jeśli są lekkie, a jednocześnie pożywne. W weekend, kiedy masz nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania, możesz zrobić sycącą zapiekankę ziemniaczaną. Do jej przygotowania najlepiej jest wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu. Nic się nie zmarnuje, a rodzina naje się do syta.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?

Do zapiekanki śniadaniowej najlepiej jest wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Nic nie trzeba wtedy gotować, a potrawa szybko się upiecze. Jeśli jednak nie masz ugotowanych ziemniaków do wykorzystania, możesz je obgotować. Najlepiej po obraniu pokroić je w plasterki, zalać wrzątkiem i gotować do czasu, aż zmiękną. Trzeba jednak uważać, by ziemniaki się nie rozgotowały, bo zaczną się rozpadać. Lepiej więc ich nie dogotować, bo i tak dojdą w czasie pieczenia. Ugotowane ziemniaki należy dokładnie odcedzić. Jeśli jednak chodzi o młode ziemniaki, można je zapiekać surowe. Po pokrojeniu w plastry dość szybko upieką się w zalewie.

Jak zrobić zapiekankę śniadaniową?

Zasada przygotowania tej zapiekanki śniadaniowej jest prosta. Warzywa trzeba pokroić w plasterki, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i zapiekać, aż masa się zetnie, a warzywa będą miękkie.

Przepis: Zapiekanka śniadaniowa

Ziemniaki i papryka zapiekane w zalewie śmietanowo-jajecznej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wsyp je do garnka, zalej wrzątkiem, lekko posól, gotuj ok. 5 minut. Odcedź, osącz. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
  2. Przygotowanie zalewyJajka wybij do miski, dodaj śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość rozkłóć rózgą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Układanie składników i pieczenieNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Wsyp do niego pokrojone ziemniaki i paprykę. Zalej zalewą, posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jakie inne warzywa będą pasować do zapiekanki śniadaniowej?

Nasza zapiekanka śniadaniowa bazuje na ziemniakach. Dorzuciliśmy też do niej trochę papryki dla smaku i koloru. Jednak inne warzywa, też będą doskonale smakowały zapieczone w lekkiej zalewie. Możesz więc sięgnąć na przykład po: marchew, cebulę, cukinię, fasolkę szparagową.

Czytaj też:
Ten pożywny omlet robię w 10 minut. Wygląda i smakuje niczym śniadanie z restauracji
Czytaj też:
Nie jestem fanką kanapek, ale te mogę jeść codziennie. Mój patent na pyszne i pożywne śniadanie