Dorzucam do twarogu 3 składniki i mam pyszne, pożywne śniadanie. Jest idealne na lato

Dorzucam do twarogu 3 składniki i mam pyszne, pożywne śniadanie. Jest idealne na lato

Dodano: 
Twarożek na śniadanie
Twarożek na śniadanie Źródło:Shutterstock / BearFotos
Twarożek na śniadanie? Czemu nie, zwłaszcza że jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Latem zwykle dodaję do niego sezonowe owoce i dwa składniki, które moim zdaniem świetnie się z nimi komponują.

Twaróg to jeden z tych produktów, który zawsze mam w lodówce. Lubię dodawać go do potraw, bo dzięki niemu stają się pożywniejsze, a przy tym pozostają lekkie. Jednak twaróg może też grać główną rolę w czasie posiłku. Tak właśnie często jest u mnie rano, gdy błyskawicznie zamieniam go w sycący posiłek. Dorzucam do niego tylko trzy składniki i zajadam ze smakiem.

Najlepsze dodatki do twarogu

Twaróg można szybko zamienić w pyszne śniadanie. Wystarczy do niego dodać 2-3 składniki wytrawne lub słodkie. Jeśli chodzi o wytrawne dodatki, to z twarożkiem doskonale będą harmonizować: rzodkiewki, ogórek, cebula, pomidor, papryka, szczypiorek. Do słodkich dodatków idealnych do twarogu należą: owoce świeże i mrożone, np. maliny, truskawki, borówki, poziomki, pokrojone morele, śliwki, gruszki, a także owoce suszone oraz orzechy, miód, syrop klonowy, dżem czy konfitura.

Twaróg przed dodaniem innych produktów należy pokruszyć lub rozdrobnić widelcem i rozmieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dzięki tym dodatkom twaróg zyska gładszą konsystencję i większą soczystość.

Jak zrobić zdrowy twaróg na słodko?

Mój twaróg śniadaniowy jest słodki, ale bardzo zdrowy. Dorzucam bowiem do niego same wartościowe składniki. Są to pełne witamin, soli mineralnych i błonnika owoce. Jest też słodki, lecz zdrowy miód i orzechy, które doskonale komponują się z pozostałymi składnikami, a wprowadzają do mojego posiłku zdrowe tłuszcze. Ten posiłek jest szybki do zrobienia, bardzo smaczny i sycący.

Przepis: Twaróg śniadaniowy na słodko

Twaróg z dodatkiem malin, miodu i orzechów włoskich

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
220

Składniki

  • 100 g chudego lub półtłustego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki malin, borówek amerykańskich lub pokrojonych truskawek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki miodu płynnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie twaroguTwaróg umieść w miseczce, rozdrobnij przy pomocy widelca. Rozmieszaj go z jogurtem. Posyp malinami i orzechami, polej miodem.

Z czym podać twaróg na słodko?

Twarożek na słodko zawiera mnóstwo wartościowych składników, których nasz organizm potrzebuje już od rana. W zasadzie brakuje w nim tylko węglowodanów złożonych. A najlepszym ich źródłem będzie kromka pełnoziarnistego lub razowego chleba albo bułeczka grahamka. Pieczywo można cienko posmarować masłem, by było smaczniejsze, a przy okazji dostarczyło nam witaminy A.

Czytaj też:
Latem zwykle tak wygląda moje śniadanie. Robię je 2 minuty, jest sycące, ale nie tuczy
Czytaj też:
Zamiast owsianki robię miks z granolą. Przygotowanie zdrowego śniadania zajmuje mi 5 minut