Zamiast płatków owsianych biorę dwie łyżki tej kaszy. Pożywne śniadanie w 5 minut
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Zamiast płatków owsianych biorę dwie łyżki tej kaszy. Pożywne śniadanie w 5 minut

Dodano: 
Kasza manna
Kasza manna Źródło:Shutterstock / Pixel-Shot
Kiedy znudzą mi się płatki owsiane, sięgam po tę drobną kaszkę. Lubię ją w wersji błyskawicznej, bo wtedy robię pożywne śniadanie dosłownie w kilka minut.

Kasza manna jest delikatna w smaku i idealnie nadaje się na pożywne, ale zarazem lekkie śniadanie. Taką kaszę można zjeść przed wyjściem do pracy, ale może być też potraktowana jako lekkie, ale dające energię śniadanie przed treningiem. Co najważniejsze w porannym zabieganiu – przygotowanie kaszy manny zajmuje dosłownie kilka minut.

Jak zrobić błyskawiczną kaszę manną?

Jeśli lubisz szybkie śniadania, możesz sięgnąć po błyskawiczną kaszę manną, która bez problemu jest dostępna w sklepach. Czas jej gotowania wynosi ok. 3 minut. Taką kaszę możesz ugotować na wodzie lub na dowolnym mleku. Ja zwykle wykorzystuję tu mleko roślinne, najczęściej jest to napój owsiany. Podczas gotowania kaszę należy mieszać, aby się nie przypaliła. Oczywiście możesz wykorzystać kaszę manną zwykłą, a nie błyskawiczną – wówczas czas gotowania będzie nieco dłuższy (zwróć uwagę na instrukcję gotowania podaną na opakowaniu kaszy).

Przepis: Kasza manna z miodem

Pomysł na słodkie śniadanie na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
381

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki borówek
  • 4 orzechy włoskie

Sposób przygotowania

  1. Robienie kaszyMleko zagotuj i dodaj 2 łyżki kaszy. Gotuj ok. 3 minut, cały czas mieszając. Dosłodź miodem. Podawaj z cynamonem, orzechami i cynamonem.

Dodatki z przepisu są moimi ulubionymi, ale to oczywiście nie jest jedyny pomysł na podanie kaszy manny na słodko. Można wykorzystać dowolne orzechy i dowolne owoce. Ja lubię dodawać do kaszki cynamon nie tylko ze względu na jego aromat, ale też pobudzające trawienie i dodające energii właściwości. Taką kaszkę czasem pakuję w pojemnik ze szczelną pokrywką i zabieram ze sobą na weekendową wycieczkę za miasto.

Czy kasza manna jest zdrowa?

Kasza manna jest produktem delikatnym dla układu pokarmowego, dlatego mogą ją jeść nawet małe dzieci i osoby z nadwrażliwością żołądka. Kasza manna dostarcza organizmowi cennych witamin, makro- i mikroleementów. Jest bogata m.in. w witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, wapń, potas, cynk, mangan czy selen. Dzięki temu sprzyja zdrowiu kości, pomaga zachować urodę (zdrową skórę i włosy) oraz wspiera zdrowie układu nerwowego.

Czytaj też:
Do płatków owsianych dodaję ten napój. To mój przepis na jedno z najzdrowszych śniadań
Czytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj te małe ziarenka