Do płatków owsianych dodaję ten napój. To mój przepis na jedno z najzdrowszych śniadań

Do płatków owsianych dodaję ten napój. To mój przepis na jedno z najzdrowszych śniadań

Dodano: 
Owsianka na maślance z bananami i migdałami
Owsianka na maślance z bananami i migdałami Źródło:Shutterstock / Anna Shepulova
Owsianka na maślance to jedna z moich ulubionych owsianek. To proste i zdrowe śniadanie, które pozostawia uczucie sytości na długo.

Owsianka na maślance to przepyszne i zdrowe śniadanie, które da ci energię na kolejne godziny dnia. Taka owsianka jest idealna dla osób, które dbają o linię, ponieważ jedzenie maślanki pomaga regulować pracę jelit i przyspiesza metabolizm (zróbcie eksperyment i jedzcie owsianki na maślance nawet każdego dnia – już po tygodniu będzie czuć różnicę). Ważnym atutem maślanki jest wysoka zawartość wapnia. Owsianka z naszego przepisu pokryje nawet 40 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń.

Jak zrobić owsiankę na maślance?

Można powiedzieć, że wystarczy zalać płatki owsiane maślanką i dodać ulubione dodatki. Możliwości są jednak dwie: nocna owsianka lub szybsza wersja zrobiona o poranku. Jeśli lubisz bardzo kremowe owsianki, zalej płatki wieczorem, odstaw do lodówki a rano dodaj już tylko owoce, orzechy czy migdały. Jeśli zapomniałeś o przygotowaniu owsianki wieczorem, zalej płatki zaraz po przebudzeniu – pół godziny wystarczy, aby nieco zmiękły i dobrze smakowały.

Owsianka na maślance to owsianka podawana na zimno.

Przepis: Owsianka na maślance

Pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść migdałów

Sposób przygotowania

  1. Robienie owsiankiPłatki owsiane zalej maślanką, dodaj miód i odstaw na minimum pół godziny. Podawaj z kawałkami bananów i migdałami.

Do owsianki na maślance możesz dodać inne ulubione dodatki. Oto kilka propozycji:

  • banany, borówki i orzechy włoskie,
  • miód, cynamon i starte jabłko,
  • świeże truskawki i syrop klonowy (lub inny syrop),
  • masło orzechowe, banany i cynamon,
  • skórka otarta z limonki, miód.

Na podobnej zasadzie możesz zrobić pyszną owsiankę na zimno na jogurcie naturalnym. Będzie wówczas nieco delikatniejsza w smaku (można też wymieszać jogurt z maślanką).

Owsiankę na maślance możesz zabrać ze sobą do pracy. W domu wymieszaj płatki owsiane z maślanką i przełóż do pojemnika. Nim dotrzesz do pracy, płatki owsiane będą już przyjemnie miękkie. Wsyp wówczas do maślanki garść borówek i kilka orzechów i pyszna przekąska gotowa.

Czytaj też:
Szybkie ciasteczka owsiane z 5 składników. Ta słodka przekąska wyjdzie ci na zdrowie
Czytaj też:
Na śniadanie robię jajka sadzone bez grama tłuszczu. To najszybsza i najzdrowsza wersja

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl