To najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj te małe ziarenka

To najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj te małe ziarenka

Dodano: 
Owsianka z siemieniem lnianym
Owsianka z siemieniem lnianym Źródło:Shutterstock / natashamam
Lubisz owsiankę na śniadanie? Wypróbuj koniecznie tę wersję. Owsianka z siemieniem lnianym naszym zdaniem nie ma sobie równych.

Wystarczy dodać garść małych ziarenek do swojej owsianki – a dosłownie: zadzieją się cuda. Owsianka z siemieniem lnianym to danie, które nie tylko jest bogate w witaminy i odżywcze substancje, ale przede wszystkim sprawia, że czujemy się najedzeni, a uczucie sytości utrzymuje się przez kolejne godziny. To doskonałe śniadanie dla zabieganych, ale też dla osób, które są na dietach odchudzających.

Jak zrobić owsiankę z siemieniem lnianym?

Możliwości jest wiele i nie ma jednego przepisu na taką owsiankę. Siemię lniane (najlepiej lekko zmielone lub roztłuczone w moździerzu) możesz po prostu dosypywać do każdej owsianki, jako dodatek. Ziarenkami można posypać gotową już owsiankę, albo zalać je razem z płatkami owsianymi. Naszym zdaniem jedna z najlepszych wersji to jednak owsianka nocna – siemię lniane przez noc pęcznieje, a gotowa owsianka jest idealnie gęsta i kremowa. Do owsianki z podstawowego przepisu możesz dodać ulubione dodatki.

Przepis: Owsianka z siemieniem lnianym

Podstawowy przepis na nocną owsiankę z siemieniem lnianym.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owsiankiPłatki owsiane i siemię lniane zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Może to być mleko roślinne. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Odstaw owsiankę na minimum 4 godziny (na noc). Rano jest gotowa do jedzenia.

Nocną owsiankę przygotowaną w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy.

Jak podawać owsiankę z siemieniem lnianym?

Owsiankę z siemieniem lnianym możesz podać ze świeżymi owocami (np. bananami, malinami czy truskawkami), orzechami oraz zdrowymi pestkami dyni czy słonecznika. Ale wystarczy też jeden dodatek, który sprawi, że każdego dnia owsianka będzie smakowała inaczej. Może to być cynamon, kakao, wiórki kokosowe czy naturalny miód.

Owsiankę z siemieniem lnianym można jeść także w wersji wytrawnej. Wówczas owsiankę dopraw odrobiną soli i dodaj warzywa, orzechy i nasiona. Mogą to być liście szpinaku, awokado, kolorowa papryka, świeże i suszone pomidory. Ale do takiej owsianki możesz także dodać gotowane jajka, wędzonego łososia lub wędzoną makrelę, wędzoną pierś z kurczaka albo tuńczyka z puszki.

Czytaj też:
Miksuję cztery składniki i piję zamiast śniadania. To najlepszy koktajl owsiankowy
Czytaj też:
Nocna owsianka to pomysł na śniadanie dla zabieganych. Jak ją zrobić?

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl