To jeden z najpopularniejszych przepisów na pędy sosny, czyli gotowany syrop z sosny. Robi się go łatwo, choć wymaga nieco pracy. Trzeba sobie na niego zarezerwować kilka godzin, ale po stokroć warto. Powstanie pyszny syrop, który można wykorzystać na wiele sposobów.
Jak zrobić gotowany syrop z pędów sosny?
Trudno podać tu dokładny przepis z dokładnymi proporcjami, dlatego podajemy zasady. Znając je, zrobisz swój syrop niezależnie od tego, jak dużo pędów sosny nazbierasz. Przygotowanie gotowanego syropu z sosny to trzy kroki:
- Zerwane i oczyszczone pędy wrzuć do garnka i zalej wodą (woda ma przykryć pędy). Gotuj ok. godziny i zostaw do ostudzenia.
- Odcedź pędy sosny i odmierz ilość płynu. Na każdy litr dodaj od 700 g do 1 kg cukru. Wymieszaj i gotuj ok. 1-3 godziny, aż uzyskasz pożądaną przez siebie konsystencję (jeśli chcesz gęsty syrop przypominający miód, gotuj dłużej).
- Gorący syrop przelewaj do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Syrop można zapasteryzować (ale zwykle nie ma takiej potrzeby).
Ja robienie syropu z sosny często rozkładam sobie na dwa dni. Pierwszego gotuję pędy, a dopiero drugiego mieszam płyn z cukrem i gotuję syrop. Pędy sosny zostawiam po prostu na noc garnku – ten zabieg sprawia, że płyn, który jest bazą syropu, jest jeszcze bardziej intensywny w smaku.
Wiele osób zawsze pyta, czy trzeba obierać pędy sosny z brązowych łusek. Ta decyzja należy do ciebie, bo jest to dosyć pracochłonne. Trzeba jednak pamiętać, że to właśnie te łuski mają dosyć charakterystyczny zapach terpentyny – jeśli nie chcesz, aby zdominował on smak sosnowych przetworów, warto usunąć chociaż część łusek (wystarczy przejechać dłonią po pęzie sosny, a łuski powinny opaść).
Do czego wykorzystać syrop z pędów sosny?
Osobiście zawsze robię duży zapas syropu z pędów sosny. Wykorzystuję go z jednej strony jako wsparcie przy infekcjach górnych dróg oddechowych (rewelacyjnie pomaga przy łagodzeniu kaszlu i infekcji gardła), ale przede wszystkim to dla mnie najlepszy domowy słodzik. Można go dodawać do herbaty, rozcieńczać z wodą, ale też dodawać do deserów wszędzie tam, gdzie w przepisach masz dodatek słodkiego syropu (np. klonowego czy z agawy). Takim syropem możesz polać pankejki, lody, albo dodawać go do ciast.
Czy można zrobić syrop z sosny bez gotowania?
Syrop z sosny można zrobić także bez gotowania. Wówczas należy zasypać warstwami pędy sosny w słoiku. Jego robienie wymaga jednak dużo więcej cierpliwości – nim pędy puszczą sok, może to potrwać nawet 2-3 tygodnie. Syrop bez gotowania ma jasny kolor i inny smak, niż ten gotowany.
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na syrop z mniszka lekarskiego. To jest czas na zbieranie żółtych kwiatówCzytaj też:
To najlepszy detoks na wiosnę. Jak zrobić sok z pokrzywy?