Czasem ma się ochotę na coś smacznego, ale dobrze, żeby nie trzeba było na to długo czekać. Czasem po prostu na świątecznym stole jest jakoś pusto i coś wypadałoby dostawić. W tych przypadkach możecie postawić na proste roladki z szynki. Wystarczy trochę wędliny w plasterkach i niewyszukane nadzienie.
Jaka szynka jest najlepsza na roladki?
Roladki możecie zrobić z różnych rodzajów szynki. Dobrze, by była w miarę jednolita, bez przerostów i mocno podwędzonej skórki. Idealnie nadaje się tu więc szynka konserwowa, klasyczna gotowana, a nawet wędlina drobiowa. Ważne jest też, by plasterki były odpowiedniej wielkości – nie za duże i nie za małe. Duże można oczywiście przekroić na pół, ze zbyt wąskimi może być problem.
Czym nadziać roladki z szynki?
Roladki z szynki można napełnić różnymi składnikami. Ja stawiam na sałatkę, bo łatwo i szybko nadziewa się nią plasterki. Można ją przygotować na wiele sposobów, a dziś proponuję naprawdę ekspresowy. Do przygotowania sałatki-farszu wykorzystam: tarty korzeń selera ze słoika, kukurydzę z puszki, jabłko i majonez.
Jak widać, zamienienie tych składników w pyszną mieszankę to kwestia kilku minut. Po zrolowaniu plasterków szynki z tym prostym nadzieniem można je spiąć wykałaczką lub obwiązać cienkim szczypiorkiem, by się nie rozwijały. Na świąteczny stół te roladki najlepiej podać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Będą wyglądać apetycznie i elegancko.
Przepis: Roladki z szynki na przekąskę
Roladki z szynki nadziewane prostą sałatką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 20 plasterków szynki gotowanej lub konserwowej
- 1 słoik tartego selera
- 1 jabłko
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu (lub w połączeniu z jogurtem naturalnym)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sałatkiSeler i kukurydzę odsącz z zalewy. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Składniki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem.
- Formowanie roladekNa jeden koniec każdego plasterka szynki połóż wzdłuż 2 łyżki przygotowanej sałatki. Plasterki zroluj, zepnij wykałaczką, ułóż na półmisku.
Jak zrobić seler do sałatki domowym sposobem?
Jeśli nie macie pod ręką selera ze słoika, ale macie w domu to warzywo, też dacie radę. Obrany korzeń selera trzeba tylko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a potem wrzucić na lekko osłodzony i zakwaszony wrzątek i gotować 2-3 minuty. Potem warzywo trzeba przelać na sito, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Pyszny, soczysty seler jest gotowy, by dodać go do sałatki.
Czytaj też:
Nie zwijam, nie składam. Nadziewane naleśniki na przekąskę formuję w elegancki sposóbCzytaj też:
Tę elegancką przekąskę robię na Wigilię w 25 minut. Trzy składniki, a goście zawsze proszą o dokładkę
